Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama meghosszabbította az Irán elleni szankciókat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. március 13. 6:58

Az amerikai elnök újabb egy évvel meghosszabbította az Irán ellen 14 éve érvényben lévő amerikai szankciókat. Barack Obama azzal indokolta az egyébként rutinszerű hosszabbítást, hogy “az iráni kormány politikája továbbra is rendkívüli fenyegetést jelent a nemzetbiztonságra és az amerikai külpolitikára”.

Obama az elnökválasztási kampányban azt mondta, feltétel nélkül kész a közvetlen párbeszédre az iráni vezetéssel. Világossá tette ugyanakkor, hogy Irán semmi esetre sem juthat atomfegyverhez. A kereskedelmi és beruházási tilalmat kimondó büntetőintézkedéseket Bill Clinton elnöksége alatt, 1995 márciusában vezették be. Azóta évről évre meghosszabbította az éppen hivatalban lévő amerikai elnök.

Tavaly a kongresszus számvevőszéki testülete arra a megállapításra jutott, hogy a szankciók nem gyakorolnak számottevő hatást az iszlám köztársaságnak többek között az ország vitatott atomprogramjával kapcsolatos politikájára. A testület szerint ráadásul könnyű kijátszani az iráni állami bankokkal szembeni amerikai bojkottot, s miközben Washington embargót hirdetett az iráni olajiparral szemben, Irán 2003 óta összesen több mint 20 milliárd dollár értékben írt alá szerződéseket külföldi vállalatokkal az energiaszektor fejlesztéséről.