Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama: „Nem fogunk a végtelenségig várni Iránra”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. július 11. 6:53

A G8 csoport csúcsértekezletének résztvevői egyetértenek abban, hogy nem várnak örökké az iráni válaszra az ország atomprogramját illetően – jelentette ki Barack Obama L’Aquilában, a tanácskozást záró sajtóértekezleten. Az amerikai elnök hangoztatta: az iráni kérdésre szeptemberben térnek vissza a G20 csoport Egyesült Államokban esedékes értekezletén.

A L’Aquilában megendezett csúcsértekezlet – mondta – nem arra volt hivatott, hogy újabb Irán-ellenes szankciók mellett döntsön. Ugyanakkor megállapította: “Nem várunk a végtelenségig, és nem engedjük meg, hogy Irán atomfegyver gyártásának képességére tegyen szert, megszegje a nemzetközi szerződéseket, és egy napon arra ébredjünk, hogy nem tudunk cselekedni". Remélhetőleg Irán vezetői a G8-as csúcs zárónyilatkozata láttán felfogják, mi a világ egyértelmű álláspontja – fűzte hozzá.

A világ közössége ajtót nyitott a párbeszéd előtt, hogy Teherán, belépve azon, csökkentse a feszültséget, és teljes mértékben csatlakozzék a nemzetek együtteséhez. Ha azonban Irán úgy dönt, hogy nem lépi át a küszöböt, a G8 csoportnak újabb intézkedéseket kell tennie – hangoztatta.

Obama kitért arra is, hogy a csúcsértekezlet részvevőit aggodalommal töltötték el azok szörnyű események, amelyek Iránban zajlottak le Mahmúd Ahmadinezsád elnök vitatott újraválasztását követően.

Utalt arra, hogy hat hónapos elnöksége alatt már rengeteg csúcsértekezleten vett részt, és szerinte csökkenteni kellene az ilyen jellegű tanácskozások számát, de azokat hatékonyabbá kellene tenni.

Az amerikai elnök szerint az ENSZ tevékenysége reformokra szorul, és a nemzetközi csúcsértekezletek töltik be azt a rést, amely amiatt keletkezik, hogy a világszervezet nem tudja érvényesíteni befolyását azzal a hatékonysággal, mint azt tehetné. Az ENSZ közgyűlése nem működik mindig a kellő gyorsasággal és hatékonysággal – állapította meg.

A gazdasági válság okozta problémákra kitérve úgy vélte, hogy a felépülés ugyan még tart, de a világ elkerülte a gazdasági katasztrófát.

Obama kifejtette azt is, hogy a gazdag államoknak kötelességük szembeszállni a szegénységgel és az éhezéssel. Utalt arra, hogy a világ vezető politikusai megállapodtak: 20 milliárd dollárt áldoznak az éhezés elleni küzdelem fokozására.