Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Okleveleiket nem ajándékba kapták, azokért keményen megdolgoztak”

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Kormány Gábor |  2023. július 7. 22:45

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar közel 260 végzős hallgatója vehette át oklevelét ünnepélyes keretek között, július 7-én, Budapesten, a Ludovika Arénában.

Most azok a végzősök kapták kezükbe diplomájukat, akik idén a civil, és a katonai alap-, mesterképzési, a szakirányú továbbképzési, és a katonai felsővezetői szakirányú továbbképzési szakokon végeztek.

A diplomaosztón dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára úgy fogalmazott: komoly és felelősségteljes az a munka, amelyet az egyetem végez, hiszen a jövő honvédelmi, rendvédelmi, katasztrófavédelmi, vízügyi és közigazgatási szakembereinek képzése mellett, a Magyar Honvédség jövőbeni vezetőinek felkészítése is e falakon belül történik.

„Világunk biztonsági környezete többpólusúvá vált. Társadalmi feszültségek, nagyhatalmi versengések, a szomszédba dúló háború jelentős kihívást jelentenek a nemzetközi közösség számára. Éppen ezért egy percig se gondolják azt, hogy tanulmányaikat itt és most befejezték. Folyamatosan képezniük kell magukat, azért, hogy a Magyar Honvédség vagy a közigazgatás szolgálatában segíthessék a haza törekvéseit, szakértelmükkel megvédhessük Magyarország békéjét, biztonságot nyújthassunk a magyar embereknek, családoknak” – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

20230707_KG_NKE_diplomaoszto_004

Hozzátette: a végzősök a legjobbkor fejezték be tanulmányaikat, és a legjobbkor kapcsolódnak be választott hivatásuk világába. „A civil hallgatókat várja a közigazgatás, és emellett akár a tartalékosi pálya, katonáinkat pedig a megújuló Magyar Honvédség. Remélem, hogy olyan bátor, hazafias, és tiszta gondolkodású tagjai lesznek a szervezetnek, akik támogatják azt a törekvést, hogy a magyar haderőt valódi, éles, harckész katonai szervezetté tegyük” – húzta alá dr. Czermann János.

A végzős hallgatókhoz dr. Lippai Péter dandártábornok, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja is szólt: „legyenek büszkék és elégedettek, hiszen okleveleiket nem ajándékba kapták, hanem azokért keményen megdolgoztak.” A dandártábornok megköszönte a végzősök hozzátartozóinak, hogy a képzések ideje alatt biztosították a hallgatóknak a megfelelő támogató családi hátteret.

Dr. Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora elmondta: ma először ünnepelhetnek együtt a HHK végzősei, mert egyidőben adják át az alapképzési szakokon, a mesterképzési szakokon, és a különböző szakirányú továbbképzési szakokon végzettek részére a tanulmányok befejezését igazoló okleveleket.

20230707_KG_NKE_diplomaoszto_010

A beszédeket követően dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke a katonai felsővezető szakirányú továbbképzési szak hallgatói közül kiemelkedő tanulmányi eredménye elismeréséül Daniel Passbach alezredesnek emléktárgyat – Kossuth Lajos forgópisztolyát, a 2023-ban tanulmányaikat kiváló eredménnyel befejező honvéd tisztjelöltek részére „Kiváló tanulmányokért kitüntető címet”– adományozott.

Az oklevelek átadását és a Ludovika indulót követően a végzős hallgatók nevében a katonai felsővezető szakirányú továbbképzési szakon végzett Tóth Barnabás Gábor alezredes köszönt el az intézmény oktatóitól, munkatársaitól, valamint hallgatótársaitól. Az ünnepségen – mások mellett – Bányász Eszter, a HM Zrínyi Nonprofit Kft. munkatársa is átvette oklevelét, aki nemzetközi biztonság- és védelempolitikai alapképzési szakon végzett.