Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ókori sírok és egy hadihajó maradványai kerültek elő Egyiptom elsüllyedt kikötővárosában

Szöveg: honvedelem.hu / mult-kor.hu |  2021. augusztus 1. 17:36

Búvárrégészek ókori hadihajó és egy görög temetkezési hely maradványaira bukkantak az elsüllyedt egyiptomi városban, Thónisz-Heraklionban. A Nílus torkolatában egykoron elterült település az ókorban Egyiptom legnagyobb földközi-tengeri kikötője volt, mielőtt Nagy Sándor i.e. 331-ben megalapította Alexandriát.

Egypt

Búvárrégész vizsgálja az ókori hadihajó maradványait


A fáraók kikötője

A fáraók idején, az i. e. 12. században épült várost, amelyet akkoron Thónisznak neveztek, több mint 1200 éve földrengések pusztították el. Az Alexandria közeli Abukir-öbölben fedezték fel újra 2001-ben az elsüllyedt várost. A Földalatti Régészet Európai Intézete vezette egyiptomi-francia régészcsoport búvárai találtak rá az ókori hadihajóra, amely akkor süllyedhetett el, amikor a város híres Ámon-temploma, amelynek közelében a hajó lehorgonyzott, összeomlott az i. e. második században.

Az előzetes vizsgálatok szerint a 26 méter hosszú, lapos fenekű hajó evezőlapátotokkal és egy nagy vitorlával az akkori hagyományos hajóépítést tükrözi, de az ókori Egyiptom jellegzetességeit is magán viseli – közölte egy egyiptomi idegenforgalmi és örökségvédelmi minisztérium.

Az elsüllyedt város egy másik részében találtak rá a görög temetőre, amely az i. e. negyedik századból első éveiből származik. „A felfedezés tükrözi a városban élt görög kereskedők jelenlétét” – közölte a tárca, hozzátéve, hogy a görögök már a késő fáraókori dinasztiák idején letelepedhettek a térségben. Szent helyeiket a hatalmas Ámon-templom közelében építették fel. Ezek szintén megsemmisültek, maradványaikat megtalálták az egyiptomi templom maradványaival együtt.

Forrás: mult-kor.hu