Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Okos fegyverrel a tálibok ellen

Szöveg: Háború Művészete |  2010. december 1. 18:37

Az Egyesült Államok hadserege számára a Heckler & Koch és az Alliant Techsystems cégek fejlesztették ki az XM-25 típusjelzésű egyéni fegyvert, ami tulajdonképpen egy 25 mm-es gránátvető. A fegyverből kilőtt 25 mm-es gránátok érdekessége abban rejlik, hogy az nem a célba történő becsapódáskor robban, hanem a megsemmisíteni kívánt cél felett vagy mellett.

A fegyver „esze" az a lézeres távolságmérő, amelynek segítségével a fegyver használója pontosan meghatározza a megsemmisíteni kívánt cél távolságát. A fegyver kezelője a meghatározott távolságon ± 3 métert tud változtatni a célpont helyzetétől függően.
A fegyvernek, valamint az alkalmazott lövedéknek köszönhetően a falak és egyéb fedezékek nyújtotta biztonság a múlté. A kilőtt 25 mm-es gránát áthatol a fedezéken, vagy éppen a lövészárokban lapuló ellenség felett robban.

A fegyver rádiójeleket küld a lövedékben elhelyezett chip számára, tájékoztatva ezzel a célpont pontos távolságáról. A fegyver huzagolásának köszönhetően a lövedék a röppályáján forgó mozgást végez, amit a chip számol. Mivel ismert az, hogy egy fordulat alatt a lövedék milyen távolságot tesz meg, a chip kiszámítja a megtett távolságot és annak függvényében jön létre a robbanás.
A kifejlesztett fegyver lehetővé teszi egy épületben rejtőzködő mesterlövész likvidálását éppúgy, mint a lövészárokban rejtőzködő katonák megsemmisítését.

Műszaki adatok:

Kaliber: kissebességű 25×40 mm-es gránát

Hatótávolság: pont jellegű cél esetében 500 m, terület cél esetén 1000 m

Mechanizmus: gázvezérlésű félautomata

Tömeg: 6,35 kg

Tűzvezető rendszer: XM104

A fejlesztési program főbb állomásai:
2005. április – az első prototípus átadása az amerikai hadsereg számára a tesztek
végrehajtására;
2005. szeptember – éleslövészet végrehajtása a Grafenwöhr gyakorlótéren;
2009 nyara – tesztek Irakban és Afganisztánban;
2010. november – a várható első éles bevetések Afganisztánban;
2011 – a hadsereg ellátása a fegyverrel.