Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Olaj a tűzre” az amerikai-japán hadgyakorlat?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 22. 12:17

Az amerikai haditengerészet és a japán védelmi erők augusztus 21-én, kedden egy hónapos, éleslövészettel egybekötött hadgyakorlatot kezdtek, amelyet Peking rossz szemmel néz.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség keddi kommentárjából ítélve rossz néven veszi a kínai vezetés, hogy a résztvevők állítólag „szigetek visszafoglalását" is gyakorolják a Csendes-óceán nyugati részén.

A mintegy 600 fő részvételével zajló hadgyakorlat csak „olaj a tűzre", és súlyosbítja a helyzetet – áll az írásban, amely úgy fogalmaz, hogy a lépés meghazudtolja Washingtont, amely „állítása szerint semleges álláspontot képvisel a Kína és Japán közti területi vitában. Egyúttal újabb gyanút ébreszt az Egyesült Államoknak az ázsiai-csendes-óceáni térséget érintő valós szándékaival szemben."

A Hszinhua megállapítja, az Egyesült Államok volt eleve az, amely elhintette a békétlenség magvait évtizedekkel ezelőtt a szigetekkel kapcsolatban. Szándékosan figyelmen kívül hagyta a kairói nyilatkozatnak és a potsdami határozatnak azokat a fejezeteit, amelyek Japánt a második világháború során elfoglalt területek visszaadására kötelezték.

„A Nixon-kormányzat 1971-ben hibásan és egyoldalúan átruházta a szigetek feletti közigazgatás jogát Japánra" – áll a cikkben, amely emlékeztet arra, hogy a kínai kormány az évek során folyamatosan tagadta ennek az „abszurd és hátsó szándéktól vezérelt" döntésnek a jogosságát, és visszakövetelte a vitatott hovatartozású Tiaojü-szigeteket (Diaoyu), amelyek japán elnevezése Szenkaku-szigetek.

Az Egyesült Államok mindezzel megpróbálja Kína gyors regionális térnyerését visszafogni, de Washington nem csodálkozhat (majd) a kínaiak „állhatatos és határozott kiállásán", amikor országuk területi integritásának és szuverenitásának megvédéséről van szó – szögezi le a cikkíró.