Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Olasz katona halt meg Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. június 25. 21:01

Egy olasz katona meghalt, két társa megsebesült az afganisztáni Adraskanban június 25-én, hétfőn történt robbanásban.

„Támadás, merénylet volt, a bázison kívülről indított rakétával találták el az olasz katonákat" – nyilatkozta Francesco Tirino alezredes, az afganisztáni olasz kontingens szóvivője az olasz sajtónak a nyugat-afganisztáni Herat tartományban levő Adraskan lőterén történtekről.

Manuele Braj, 30 éves csendőr a helyszínen meghalt, az olasz kontingens másik két katonáját amerikai katonai kórházba szállították, állapotuk nem életveszélyes. Braj az ötödik külföldi misszióját teljesítette. Afganisztán előtt Albániában, Bosznia-Hercegovinában és Irakban is szolgált. Az olasz csendőrök Adraskan lőterén az afgán rendőrség tagjait képezték ki.

Az Afghan Islamic Press (AIP) helyi hírügynökség jelentése szerint nem merénylet történt, az afgán rendőrök egyike nyitott tüzet az olaszokra – idézték az AIP-t az olasz hírügynökségek.

A hétfőn meghalt olasz katona az 51. áldozata az Afganisztánban 2004 óta szolgáló olasz kontingensnek. Római sajtóértesülések szerint szeptemberben kezdődik az olasz kontingens kivonulása Afganisztánból. A jelenleg négyezer fős kontingens létszáma októberre ötszázzal csökken, jövő nyárra pedig a felére. Az utolsó olasz katona 2014-re hagyja el Afganisztánt.