Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Velencei-tóból és a Balatonból kerültek elő robbanószerkezetek

Szöveg: Szűcs László |  2012. június 26. 7:20

A 25 héten, azaz június 17–24. között 47 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 16 esetben kellett soron kívül intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Fülöpné Várkonyi Melinda főhadnagy, az alakulat kommunikációs tisztje a
honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2012-ben eddig összesen 1355 bejelentést kaptak.

Június 18-án Sóshartyánból kapták a bejelentést a tűzszerészek, amely szerint a település határában található erdőben az erdész egy második világháborús robbanószerkezetet talált. A Komjáti Krisztián főtörzsőrmester vezette tűzszerészjárőr a helyszínen megállapította, hogy egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránát került elő, ami annyira rossz állapotban volt, hogy a közelben kijelölt robbantási területen meg kellett semmisíteni.

Ugyanezen a napon Velencén is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, mivel a Béke utca végén található strandszakaszon egy gyerek fürdőzés közben világháborús robbanószerkezetet talált. A Kelemen Ferenc főtörzsőrmester vezette járőr a megjelölt helyen egy 36 mintájú, magyar gyártmányú Vécsey-kézigránátot talált, amely biztosított állapotban volt, így el tudták szállítani, azonban nem sokkal később a település határában kijelölt robbantási területen megsemmisítették.

Június 20-án Hatvanból érkezett a hívás a tűzszerészügyeletre, hogy a városhoz tartozó egyik szántóföldön egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú, O-832D típusú aknagránát került elő a földből. A veszélyes, második világháborús robbanószerkezetet a Strak Vince főtörzsőrmester vezette tűzszerészjárőr semmisítette meg a közelben kijelölt robbantási területen.

A Balatonból is előkerült egy második világháborús robbanószerkezet az elmúlt héten: június 23-án a balatonlellei strandról jelezték, hogy az egyik fürdőző a vízben bukkant rá a második világháborús, szovjet gyártmányú aknára. A veszélyes szerkezetet a Komjáti Krisztián főtörzsőrmester vezette járőr semmisítette meg. A tűzszerészek munkájának ideje alatt a rendőrség a strandot és a környékét is lezárta.