Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öngyilkos merénylet Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 28. 12:53

Húszan életüket vesztették, nagyjából félszázan megsebesültek Délkelet-Afganisztánban egy útépítő cég telephelyénél elkövetett öngyilkos merényletben – közölték hétfőn helyi hivatalos forrásból. A merénylet vasárnap este történt a pakisztáni törzsi területekkel szomszédos Paktika tartományban, Barmal körzetben.

Hírek szerint három merénylő vett részt az akcióban. Megölték a Zahír cég telephelyén a bejáratnál posztoló biztonsági őrt, majd pokolgéppel megrakott teherautóval behajtottak a telephelyre, ott hozták működésbe a robbanószerkezetet. Az áldozatok hírek szerint kivétel nélkül építőmunkások; a környéken nem volt külföldi katona és az afgán biztonsági erők egy tagja sem a robbanás időpontjában.

Infrastrukturális és egyéb fejlesztésekben részt vevő cégek és alkalmazottaik rendszeresen célpontjai a kormányellenes tálib lázadóknak. Egy tálib szóvivő e-mailben közölte, hogy a radikális iszlamista lázadók követtek el merényletet, de azt állította, hogy a halálos áldozatok és a sebesültek mind külföldi és afgán katonák.

Paktika a szomszédos Paktia és Hoszt tartományokkal együtt a Dzsaláluddin Hakkani vezette iszlamista szervezet egyik fellegvára. A körzet korábban is számos véres merénylet színtere volt.

CímkékAfganisztán