Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öngyilkos merénylet egy pakisztáni temetésen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 9. 16:13

Öngyilkos pokolgépes merényletet hajtottak végre egy temetési szertartáson szerdán Pakisztán északnyugati, Afganisztánnal szomszédos részén; a detonációban legkevesebb huszonöt ember életét vesztette, és sokan megsebesültek – közölte a rendőrség. A merénylet a tartományi székváros, Pesavar peremén történt.

Egy helyi elöljáró, a kormányellenes vallási fanatikus tálibokkal szemben álló pastu törzsi vezető feleségét helyezték végső nyugalomra, amikor a gyászolók közé vegyült merénylő működésbe hozott egy robbanószerkezetet. A temetésen legalább százan vettek részt.

Pakisztánnak az Afganisztánnal határos, törzsek uralta területe a tálibok és az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat hátországa.

A pakisztáni hadsereg számos offenzívát indított a térségben, de támogatja azt is, hogy törzsi elöljárók „magánhadserege" vegye fel a harcot a radikális iszlamistákkal.

Rendőrségi közlés szerint az ilyen félkatonai alakulatoknak kulcsszerepük van abban, hogy a szélsőséges elemek nehezebben tudjanak visszaszivárogni azokra a területekre, ahonnan a kormányerők kifüstölték őket.

CímkékAfganisztán