Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A ZMNE Szenátusának ünnepi ülése

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. március 9. 16:42

Március 9-én, szerda délután tartotta ünnepi ülését a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) Szenátusa. Ennek keretében került sor a Professor Emeritus, a Pro Militum Artibus (a hadtudományért) kitüntető címek adományozására, a díszoklevelek ünnepélyes átadására, a habilitált és a PhD doktorok avatására. Az eseményen jelen volt dr. Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke.

1595915408
Az egyetem zászlajának bevonulását követően elhangzott a Himnusz, majd dr. Lakatos László nyugállományú okleveles mérnök vezérőrnagy, az intézmény főtitkára, a szenátus elnöke megnyitotta az ünnepi ülést.

Ennek során Professor Emeritus kitüntető címet vehetett át – kiemelkedő tudományos és oktatói munkájának elismeréséül – dr. Halász László nyugállományú ezredes, a Magyar Tudományos Akadémia IX. Gazdaság- és Jogtudományi Osztály Hadtudományi Bizottsága elnökhelyettese.

Postumus Pro Militum Artibus címet adományozott az Egyetemi Professzori Tanács javaslatára és a szenátus döntése alapján az egyetem rektora Rumpelles Kornél hmtk. altábornagynak, Misnay József mérnök ezredesnek, Kucher József mérnök ezredesnek. Az elismeréseket a Magyar Haditechnikai Intézet illetékese, illetve az elhunytak örökösei vették át a szenátus elnökétől.

1595915409
A Zrínyi-szablyánál tett ünnepélyes fogadalomtétel után habilitációs oklevelet vehettek át dr. Andrea Riemer, dr. Gőcze István alezredes, dr. Kisbenedek József nyugállományú ezredes és dr. Ronkovicsné dr. Faragó Eszter.

Ezt követően a PhD doktorok tettek fogadalmat, majd vették át a szenátus elnökétől az erről tanúskodó oklevelet.

Ezek szerint a ZMNE Doktori Tanácsa – a követelmények teljesítése alapján – doktori fokozatot ítélt oda: dr. Csery-Szűcs Péter nyugállományú alezredesnek, Hegedűs Henrik alezredesnek, Mészáros Géza nyugállományú ezredesnek, dr. Mógor Judit polgári védelmi őrnagynak, Nagy Gábornak, Nagy-Vargáné Juhász Ágnesnek, Németh József rendőr alezredesnek, dr. Suri Csilla orvos ezredesnek, Szabó József Zoltánnak és Várhalmi A. Miklósnak. Az okleveleket a szenátus elnöke, az egyetem főtitkára adta át.

1595915409
A hallgatói válaszbeszédben dr. Suri Csilla orvos ezredes meghatottan emlékezett vissza a tanulással töltött nehéz, de szép évekre, és mondott köszönetet tanáraiknak, témavezetőiknek, szakértőiknek, akik segítették őket e megtisztelő cím elérésében.

Zárszavában Lakatos tábornok gratulált a tudományos címeket elérteknek, az újonnan avatott doktoroknak. Röviden szólt az egyetem átalakulásáról, egyben megerősítette, hogy a közszolgálativá válás után is megőrzik azokat a hagyományokat, értékeket, amelyekre a Zrínyi mindig is büszke volt.

Az intézmény főtitkára néhány mondat erejéig megemlékezett az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitöréséről, amelynek 163. évfordulóját másnap ünneplik majd az intézményben.

A szenátus ünnepi ülését fogadás zárta.

 
1595915410
 
1595915410

 
 Fotó: Krasznai-Nehrebecky Mária