Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öngyilkos merényletek a biztonsági szolgálatok ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. december 24. 16:31

Öngyilkos merényleteket követtek el december 23-án, pénteken Damaszkuszban a szíriai biztonsági szolgálatok két épülete előtt, és ezekben legalább 30 ember meghalt, főleg civilek, de katonák is, valamint mintegy százan megsebesültek – közölte az ország külügyminiszter-helyettese. Ezzel nagyjából egybehangzó helyszíni jelentéseket közöltek különböző szíriai televíziók.

Az állami biztonsági szolgálatoknak a Kfar-Szusza negyedben található épületét és ugyanebben a negyedben egy másik biztonsági szolgálat egy létesítményét érte támadás körülbelül egyperces különbséggel. Mindkét merénylő a maga vezette gépkocsit robbantotta fel. A robbanások után a helyszínen géppisztolyok ropogása hallatszott.

A szíriai állami televízió korábban arról számolt be, hogy a nyomozás első eredménye szerint az al-Kaida terrorhálózat a felelős a merényletekért.

A Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere elleni felkelés márciusi kezdete óta ez volt az első ilyen jellegű merénylet. A kormány mindvégig azt állította, hogy a felkelés terroristák és más „fegyveres bandák" műve.

Éppen csütörtökön érkezett Szíriába az Arab Liga első megfigyelőcsoportja, hogy megkezdje annak ellenőrzését: a hatalom végrehajtja-e a kilenc hónapja tartó vérontás megállítására a liga által kidolgozott és Damaszkusz által vállalt tervet. Pénteken a csoport tagjait kísérte éppen Fejszál Mekdad külügyminiszter-helyettes, amikor beszámolt a kettős merénylet első vizsgálati eredményeiről. Kijelentette, hogy ezek is bizonyítják: terroristák állnak a felkelés hátterében.

Az ENSZ szerint a felkelésben legalább ötezer embert öltek meg.

CímkékENSZvizsga