Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öngyilkos merénylők öltek a Zöld Zóna határán

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 19. 13:39

Öngyilkos merénylők felrobbantottak április 18-án,  hétfőn Bagdadban két, robbanóanyaggal megtöltött járművet, kioltva legalább kilenc ember életét és megsebesítve 23-at – jelentették hivatalos források. A robbantás a repülőtérről a kormányzati negyedet is magában foglaló, Zöld Zónába vezető forgalmas út egyik ellenőrző pontján történt.

A bagdadi katonai szóvivő szerint a merénylet célpontja két magas rangú kormánytisztviselő autókonvoja volt. Egyikük a hadügyminisztériumban, a másik a kormányban tölt be hivatalt – a szóvivő egyéb részleteket nem közölt.

Rendőrségi és kórházi források szerint a kilenc halott közül öt katona.

Oszama an-Nudzsajfi, az iraki parlament elnöke elmondta, hogy a képviselőház egyik alkalmazottja is életét vesztette a merényletben és további négy megsérült. Közölte azt is, hogy az iraki ingatag belpolitikai helyzet egyik oka, hogy a kormányban immár négy hónapja még mindig nincs felelőse a hadügyi és belügyi tárcának.

„A biztonsági helyzet jelenlegi állapota jelzi, hogy jelentős hiányosságok vannak, és a kormánynak azon kellene fáradoznia, hogy megszüntesse ezeket a hiányosságokat és végeznie kellene a terrorista csoportokkal" – mondta an-Nudzsajfi.