Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Miniszteri válasz az Önkéntes Tartalékos Rendszerről

Szöveg: kormany.hu |  2012. április 16. 19:42

Megvalósultak az Önkéntes Tartalékos Rendszer jogszabályi keretei, a tartalékos szolgálat munkajogi garanciái, meghatározták az önkéntes védelmi tartalékosok és az önkéntes műveleti tartalékosok feladatait – hangzott el Hende Csaba azonnali kérdésre adott válaszában. A tárcavezető a Parlament április 16-i, hétfői ülésén megerősítette: a Magyar Honvédségnek 2014 végére nyolcezer tartalékosa lesz.

Hende Csaba az Önkéntes Tartalékos Rendszer feltöltésére irányuló kérdésre válaszolva kiemelte: az Alaptörvénytől kezdve a honvédelmi törvényen keresztül az adójogszabályokig mintegy huszonnyolc jogszabályt fogadtak el.

Meghatározták az önkéntes védelmi tartalékosok és az önkéntes műveleti tartalékosok feladatait. Ennek értelmében a védelmi tartalékosok elsősorban őrzés-védelmi, katasztrófavédelmi feladatokat látnak el, míg a műveleti tartalékosok tényleges katonai szolgálatot teljesítenek, a Magyar Honvédség valamennyi feladatára igénybe vehetőek.

Hende Csaba hangsúlyozta: a tartalékosok létszáma 2014 végére eléri a nyolcezer főt.

A miniszter válaszában kijelentette: a tárca megteremtette a tartalékos szolgálat munkajogi garanciáit. Az önkéntes tartalékosnak jelentkező munkavállaló, illetve munkáltatója számára sem jelent veszteséget a tartalékos szolgálat. Ennek értelmében tényleges katonai szolgálat esetén – arra az időszakra – anyagi jellegű kompenzációt biztosít a versenyszféra munkáltatói részére, ugyanakkor felmondási védelmet és fizetés nélküli szabadságot jelent a munkavállaló tartalékos számára.

A miniszter kiemelte továbbá, hogy a közszolgálati tisztviselők esetén az önkéntes tartalékos szolgálat tényleges időtartamát kétszeresen kell beszámítani az előmenetel során.

(HM Sajtóiroda)