Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább kell erősíteni a „hídszerepet”

Szöveg: Zilahy Tamás |  2012. február 25. 14:47

Küldöttértekezletet tartott a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) február 25-én, szombaton Budapesten, a Honvéd Kulturális Központban. A küldöttek elfogadták az alapszabály és az SZMSZ módosítását, valamint a tavalyi beszámolót. Emellett új tisztségviselőket is választottak.

A Matasz új alapszabályának, valamint szervezeti és működési szabályzatának megvitatása és elfogadása volt az első napirendi pont a Magyar Tartalékosok Szövetsége február 24-én, szombaton megrendezett küldöttértekezletén. Ezt követően dr. Czuprák Ottó, a Matasz elnöke fűzött szóbeli kiegészítést a 2011. évi beszámolójához. Elhangzott: a nehéz körülmények és feltételek ellenére is eredményes évet zárt a szövetség.

1595931995
A közhasznúsági jelentés előterjesztése, majd az ellenőrző bizottság beszámolója után ismertették a Honvéd Vezérkar főnökének köszöntőlevelét. Ebben dr. Benkő Tibor vezérezredes méltatta a szövetség múlt évben végzett munkáját, a honvédség és a társadalom között betöltött „hídszerepét", és kérte, hogy továbbra is legyen partner a közös munkában.

Kocsi László alezredes a HM Parlamenti Államtitkárság Társadalmi Kapcsolatok Irodájának képviseletében elismerően szólt a Matasz honvédelmi nevelés terén kifejtett munkájáról, s a tárca támogatásáról biztosította a szövetséget.

Szabó István mérnök ezredes az MH Összhaderőnemi Parancsnokság képviseletében arról beszélt, hogy a Matasznak nagy szerepe lesz a mintegy négyezer önkéntes műveleti tartalékos „pártfogolásában", hiszen közülük csak minden második rendelkezik katonai képesítéssel. Ezt erősítette meg dr. Deák János nyugállományú vezérezredes, a szövetség tiszteletbeli elnöke is, aki emellett a kapcsolatok erősítésének fontosságára hívta fel a figyelmet.

A küldöttértekezleten ezután Czuprák Ottó az idei célokat és feladatokat ismertette. Eszerint, a „hídszerep" további erősítésén túl az önkéntes tartalékosokkal kapcsolatban vár a legtöbb feladat a Mataszra. A célok között szerepel a tartalékosklubok rendszerének kialakítása, amellyel a tervek szerint mintegy kétezer tartalékos tevékenységét, képviseletét foghatnák össze.

Az elnök hozzátette: a szövetségnek alkalmazkodnia kell az új civil törvényhez is. „Rend, fegyelem, lojalitás, áldozatkészség" – idézte végül Czuprák Ottó a héten lezajlott miniszteri értékelő és feladatszabó értekezleten elhangzottakat.

A küldöttértekezlet végezetül új tisztségviselőket választott meg. A Matasz alelnöke Juhász István nyugállományú vezérőrnagy lett, míg az ellenőrző bizottság élére Fekete János nyugállományú ezredest választották.

1595931995

 Fotó: Galovtsik Gábor