Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megnyugtató hatékonyság

Szöveg: Gyeginszky Andor törzsőrmester |  2012. február 25. 16:31

A pápai katonai bázis sajátossága, hogy a magyar – az MH Pápa Bázisrepülőtér – és a nemzetközi – a NATO Nehéz Légiszállítási Ezred –  katonai alakulatokon kívül további, civilekből álló szervezetek is tevékenykednek az objektum területén. 

1595931997
A NAMA (NATO Airlift Management Agency) és a Boeing cég Pápára települt, zömében külföldi munkatársai is fontos részei a C–17-es szállítógépeket működtető rendszernek. Éppen ezért egy esetleges vészhelyzet esetén ezekkel a szervezetekkel is hatékony együttműködést kell kialakítaniuk a repülőtéren szolgálóknak. Ezt a célt szolgálta a február 22-én megrendezett vészhelyzeti gyakorlat.

Az imitált vészhelyzet a Boeing épületében következett be, ahol az egyik tűzjelző füstöt érzékelve azonnal riasztotta a repülőtéri tűzoltószolgálatot. A lánglovagok rövid időn belül ki is érkeztek a helyszínre. Eközben az épületben dolgozók, a kiürítési tervnek megfelelően, biztonságos helyre vonultak.

A füst miatt speciális légzőkészüléket viselő tűzoltók az előírások szerint átkutatták az épületet, ahonnan egy súlyos sérültet menekítettek ki, miközben megkezdték a kárfelszámolást. Ez utóbbit az épületben tárolt veszélyes anyagok és egy gázvezeték is nehezítette. A sérültet az egészségügyi szolgálat katonái a helyszínen ellátták, majd elszállították. A riasztás és a tűz megfékezése között csupán pár perc telt el, ami jól mutatja az MH Pápa Bázisrepülőtéren szolgáló katonák rutinját és rátermettségét.

A gyakorlatot Vicai Zoltán alezredes, a bázisrepülőtér törzsfőnöke jóra értékelte. Mint elmondta: a riasztási lánc jól működött, a külföldiekkel történő kommunikáció hatékony volt. Jerry Guilliams, a Boeing cég pápai biztonsági felelőse hozzátette: „Az efféle gyakorlatok jelentőségét nem szabad alábecsülni; elégedett vagyok a látottakkal, úgy gondolom, hogy valódi veszély esetén is megfelelően tudunk együttműködni a bázisrepülőtér vészhelyzeti szolgálataival."

1595931997