Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Önkéntesek kiképzése Szentendrén

Szöveg: Dr. Varga József |  2010. december 2. 15:44

A honvédelmi tárca kezdeményezésére, a honvédelemről szóló törvény módosításával lehetővé válik, hogy a honvédség új önkéntes tartalékos rendszerének egyes elemei már a jövő év januárjában megkezdjék működésüket. E szerint az önkéntesek első ütemben területvédelmi alapon szerveződve, elsősorban a laktanyák és más fontos katonai objektumok őrzésében kapnak szerepet. 

A későbbiek során viszont egyre több szerepet szánnak a tartalékosoknak a műveleti feladatokban, a katasztrófavédelemben és a Befogadó Nemzeti Támogatás biztosításában is.
A HM Honvéd Vezérkar főnöke által kiadott intézkedések rövid határidős feladatokat szabtak a katonai objektumok őrzését ellátó, őrző-védő vállalkozásban dolgozók kiképzésére, hogy 2011. január 1-től önkéntes védelmi tartalékosként, katonai egyenruhát viselve, katonai felszereléssel ellátva teljesíthessenek szolgálatot.
Az MH Központi Kiképző Bázis (MH KKB) két ütemben, november 22–26, valamint november 29. és december 17. között jelentős számú fegyveres biztonsági őrt képez ki.

Január 1-től a kiképzett állomány közel fele a szentendrei és az izbégi objektum őrzés-védelmi szakaszának tagja lesz, a többiek pedig a kiképzés befejeztével további négy objektum őrzésvédelmét látják el más katonai szervezetek hadi állománytáblájába tagozódva.

1595910929
Deme Tibor ezredes, az MH KKB törzsfőnöke, mint az objektum őrzés-védelmi tevékenységéért felelős vezető elmondta, hogy a leendő önkéntes védelmi tartalékosok a HM EI Zrt. alkalmazásában állnak és biztosítják a laktanya őrzés-védelmét, de önkéntes védelmi tartalékos szerződés alapján az MH KKB-nál teljesítenek szolgálatot fokozott készenlét elrendelése esetén.
Részükre egyenruhát az MH KKB biztosít, azonban szolgálatuk során nem a közismert katonai rendfokozati jelzéseket viselik, hanem a HM EI Zrt. fegyveres biztonsági őreinél megszokott, a polgári életben előírt rendelkezéseket követő jelzéseket.
Ennek oka, hogy a kiképzésben részt vevők közül többen olyan nyugállományú katonák, akiknek elért katonai rendfokozata, nem minden esetben egyezne meg a munkaköréhez tartozó hadi állománytáblában rögzített rendfokozattal, s ez indokolatlan félreértésekre adhatna okot. Természetesen, a   megszerzett katonai rendfokozataikat bármilyen társadalmi rendezvényen, a vonatkozó szabályok betartásával viselhetik.

1595910930
Fegyverzetük pisztoly – minősített időszakban – gépkarabély,  ami kiegészül a fegyveres biztonsági őrségnél előírt más kényszerítő eszközökkel (gumibot, bilincs).
Az egyes emberek várakozása az új szolgálat iránt eltérő, de bizakodásra ad okot, hogy az MH KKB objektumaiban dolgozó, jelenlegi őrző-védő munkavállalók jelentős része vállalja az önkéntes tartalékos szolgálatot, az ezzel együtt járó kiképzést és a változó feltételrendszert.
Az egységes katonai alapkiképzés elemeire épülő, de időtartamában rövidített kiképzést az MH KKB Mecséri János Kiképző Osztály szakavatott állománya végzi. A felkészítésnek része az alaki kiképzés, a szabályzatismeret, de a lőkiképzési és fegyverzetismereti foglalkozások is.
A fizikai felkészítéssel kapcsolatos feladatok egyelőre nem szerepelnek a követelmények között, de az önkéntes védelmi tartalékos szerződés megkötésének, egyben a kiképzésnek is egyik feltétele az egészségügyi alkalmasság. Ennek érdekében az alakulat egészségügyi központja végzi az érkezők folyamatos szűrését.

A kiképzés a Magyar Honvédség önkéntes tartalékos rendszere kialakításának első lépése. A kiképzés megszervezése mellett a fontos feladatok még a tartalékosok megfelelő elhelyezési és szolgálati körülményeinek kialakítása, a ruházati anyaggal, a szükséges felszerelésekkel való ellátása, és a katonai szervezet mindennapi életébe való beilleszkedésük elősegítése, hiszen ez teszi lehetővé szolgálatuk 2011. január 1-jei zökkenőmentes megkezdését.

1595910930
 

1595910930
 

Fotó: a szerző felvételei