Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Önök a csendes profik”

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Kertész László |  2022. május 27. 20:10

„A zászlószalaggal az elöljáró kifejezi a köszönetét azért a rendkívüli szakmai munkáért, amelyet önök, az ezred katonái nyújtanak minden nap” – hangsúlyozta Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred alakulat és családi napján május 27-én, pénteken, Székesfehérváron.

MH 43.hír. és vt.e. Alakulat Nap KLAC7504

A csapatzászló és a történelmi zászlók bevonulását követően Sándor Zsolt altábornagy beszédében elmondta: „önök azok a csendes profik, akiknek munkája, kiemelkedő tevékenysége nélkül a Magyar Honvédség Parancsnoksága, de talán túlzás nélkül mondhatom, a Magyar Honvédség se tudna túlélni, nem tudna kommunikálni, nem tudna működni.” Hozzátette: nem a leglátványosabb feladat, amit az ezred katonái végrehajtanak, de azt rögtön észrevesszük, ha nincs ivóvizünk, ha nincs mit ennünk, vagy ha nem tudunk elérni senkit a számítógépes rendszereinken keresztül.

MH 43.hír. és vt.e. Alakulat Nap KLAC7531

Vokla János ezredes beszédében rámutatott: egy zászlószalag nemcsak a tisztelet, de az elvárás jele is. A katonai szervezet parancsnoka arra figyelmeztetett, hogy továbbra is végre kell hajtani azokat a feladatokat, amelyek a katonai szervezet méretéből és az itt szolgálók, dolgozók szakmai felkészültségéből fakad. „Alakulatunk feladatrendszere több fontos pilléren nyugszik: ezek közül kiemelném a Magyar Honvédség híradó/infokommunikációs szükségleteinek ellátását, a logisztikai, helyőrségtámogatói feladatokat és a nemzetközi békefenntartó műveletek végrehajtását. Meggyőződésem, hogy mind a híradó/infokommunikációs/, mind a logisztikai, mind a helyőrségtámogatói szakmai állomány hivatástudata, szakmaszeretete szilárd, megbízható alapot adva járul hozzá katonai szervezetünk további feladatainak eredményes végrehajtásához” – hangsúlyozta az ezredes.

MH 43.hír. és vt.e. Alakulat Nap KLAC7598

A beszédeket követően Sándor Zsolt altábornagy felkötötte dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka által adományozott zászlószalagot az ezred csapatzászlajára, majd azt Spányi Antal megyés püspök, Oláh Emil ezredes, a HM Tábori Lelkészi Szolgálat, Protestáns Tábori Püspökség lelkészi vezetője, valamint dr. Alácsi Ervin János alezredes, a HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke áldotta meg.

A díszmenetet követően az ünnepség családi nappal folytatódott, amin kiosztották az év tisztje, altisztje, közkatonája, illetve honvédelmi alkalmazottja kitüntetéseket, majd a látogatók különböző, változatos programokon vehettek részt. A családi napon technikai eszközbemutatóval, közelharc bemutatóval, íjászattal, air-softtal és különböző gyermek programokkal várták az érdeklődőket.

MH 43.hír. és vt.e. Alakulat Nap KLAC7722

Vokla János ezredes érdeklődésünkre elmondta, hogy a családi nappal a családoknak szerették volna megköszönni a támogatást. „Amennyiben megnézzük az elmúlt két évet, nagyon feszített és feladatokkal teli időszak volt, gondoljunk csak a járványhelyzetre. Ez a családoktól jelentős támogatást igényelt, hiszen katonáink sokat voltak távol az otthonuktól, így ezzel a nappal nekik is szerettük volna megköszönni a sok segítséget, támogatást” – mondta az ezred parancsnoka.