Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öreg-tavi Nagy Halászat katonazenével

Szöveg: Szűcs László |  2010. október 26. 8:29

Az elmúlt hétvégén immár a tizedik alkalommal rendezték meg Tatán, az Öreg-tavi Nagy Halászatot. A háromnapos programra ebben az évben is több ezren voltak kíváncsiak. A rendezvényen évek óta fellépnek a Klapka György Lövészdandár katonazenészei is, akik idén menetzenével és önálló koncerttel is szórakoztatták a közönséget.

A Komárom-Esztergom megyei Tatán az év egyik legnagyobb látványossága az Öreg-tó lehalászása. Az október végi program immár tíz éve vásári forgataggal összekötött nyilvános rendezvény, minden esztendőben ezrek kíváncsiak arra, hogy miként fogják ki a tóban nevelt halakat a helyi halászok.

Az idei, jubileumi, tizedik Öreg-tavi Nagy Halászatot október 22–24. között rendezték meg. Talán a kerek évfordulónak, és a hétvégi jó időnek is köszönhető, hogy mind a három napon több ezren voltak kíváncsiak a halászok munkájára. Természetesen nemcsak nézelődni lehetett a tóparton, hanem a látogatók megízlelhették a helyben főtt halászleveket is; az ország minden tájáról érkeztek csapatok, hogy bemutassák főzőtudományukat. Bográcsokban főtt a halászlé ezernyi változata: egymás mellett rotyogott a szegedi, a bajai, vagy éppen a tatai módon készült ételkülönlegesség. 

Az Öreg-tavi Nagy Halászat programjában 2006 óta közreműködik az MH 25. Klapka György Lövészdandár katonazenekara is – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Balázs Attila százados. A helyőrségi zenekar vezetője hozzátette: a szervezők először csak úgynevezett menetzenét kértek a katonazenészektől, a város egyik mazsorettcsoportját kellett kísérniük. Tavaly azonban már önálló koncertet is adtak, amely hatalmas siker volt.

Természetesen az idei rendezvényen is részt vett a tatai helyőrségi zenekar. Pénteken menetzenét játszottak, szombat délután pedig egy órás önálló koncertet adtak az Öreg-tó partján, az Eszterházy kastély parkjában felállított hatalmas sátorban. Balázs századostól megtudtuk: ezen a délutánon könnyűzenei összeállítást játszottak. A programban Gershwin-művek, vérpezsdítő szambák, és magyar örökzöld slágerek is felcsendültek. A tatai katonazenészek műsora hatalmas siker volt, a koncertre több ezren voltak kíváncsiak.

1595909142
 

Fotó: Archív és kemma.hu