Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Holbrooke: „Az afganisztáni konfliktusnak nincs katonai megoldása”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 26. 9:31

Az Egyesült Államok nem folytat titkos egyeztetéseket az afganisztáni tálibokkal, de egyre több magas rangú tálib vezető akar tárgyalni a kabuli kormánnyal – jelentette ki az amerikai elnök Afganisztánért és Pakisztánért felelős különmegbízottja.

Richard Holbrooke a CNN amerikai hírtelevíziónak vasárnap adott nyilatkozatában óva intett a jelenlegi afganisztáni helyzet és a vietnami vagy a jugoszláviai háború történelmi példájával való összehasonlításától. Rámutatott, hogy Afganisztánban nincs kivel tárgyalni, az ellenségnek nevezett csoport rendkívül különböző emberekből áll, „nincs egy Ho Si Minhjük vagy egy Slobodan Milosevicük". Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az amerikai kormányzat szerint az afganisztáni konfliktusnak nincs katonai megoldása, keresni kell a politikai rendezés lehetőségeit.

Az Egyesült Államok álláspontja szerint a tálib mozgalom vezetésével – a politikai megbékélés folyamatában – az afgán kormánynak kell a közvetlen kapcsolatot felvenni. Mindenki számára világos, hogy a tálibok részt vettek az afgán politikai életben, ők vezették a 2001 őszén elűzött kormányt. Kétségtelen azonban, hogy a megbékélés folyamatában nehézségeket okoznak az olyan emberek, mint a tálibok vezetője, Omar molla, aki menedéket nyújtott Oszama bin Ladennek, az al-Kaida terrorszervezet fejének.

David Petraeus amerikai tábornok, az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erők főparancsnoka néhány napja közölte, hogy a NATO-erők segítettek eljutni Kabulba tálib vezetőknek, akik az afgán kormánnyal tárgyaltak.

Staffan de Mistura, az ENSZ afganisztáni missziójának vezetője vasárnap ugyancsak kifejtette, hogy az afganisztáni válságot nem lehet nyers katonai erővel megoldani. Afganisztánnak szüksége van a megbékélésre, megérdemli azt, de a harcok lezárásához az egyetlen járható út a tárgyalásokon keresztül vezet. A nemzetek közössége minden segítséget megad ahhoz, hogy tárgyalások révén lezárják a háborút, de megegyezni az afgánoknak kell önmaguk között.

„Csak szelet fújhatunk a vitorlájukba, ha szükségük van rá, de a csónak afgán" – szemléltette álláspontját az ENSZ-diplomata, aki ugyanakkor elismerte, hogy az utolsó szakasz lesz a legnehezebb.

Hamid Karzai afgán elnök azt állítja, hogy kormánya felvette az előzetes kapcsolatokat a tálibokkal. Utóbbiak viszont cáfolják és üres propagandának nevezik a tárgyalásokról szóló híreket, amelyek gyakran ellentmondásosak is.