Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Óriási hadművelet Moszulnál

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. február 11. 20:51

Hadműveletet indították hétfőn az amerikai és az iraki csapatok az al-Kaida ellen Moszul városában, miközben egy amerikai parancsnok azt állította, hogy a nemzetközi terrorszervezet és más szélsőséges csoportok több vezetője menekül Irakból az amerikai csapatok elől.

A moszuli hadműveletben több mint ezer amerikai és iraki katona vesz részt, a bagdadi kormányilletékesek szerint a sikeres támadás esetén döntő csapás mérhető az al-Kaidára Irakban.

Washington szerint Irak-szerte a terrorcselekmények száma hatvan százalékkal csökkent, de az amerikai parancsnokok azt állítják, hogy az al-Kaida továbbra is a legnagyobb fenyegetést jelenti a biztonságra nézve és veszélyes ellenség.

Mark Hertling tábornok, az Észak-Irakban szolgáló amerikai csapatok szóvivője közölte hétfőn, hogy az al-Kaida és más szélsőséges csoportok több vezetője menekül Irakból az amerikai csapatok elől, egyesek közülük fegyvereseik zsoldját is viszik magukkal készpénzben. Talán azért hagyják el az országot, hogy külföldön újraszerveződjenek. Az amerikai katonai szóvivő szerint míg egyesek Szíriába menekülnek, mások visszatérnek Szaúd-Arábiába és Katarba.