Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Őrizetbe vették a szíriai tüntetők vezetőit

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 9. 16:47

A szíriai biztonsági erők őrizetbe vették május 8-án, vasárnap Bánjászban a kormányellenes tüntetők vezetőit. Több mint 250 ember került fogdába a hét végén az északnyugat-szíriai városban – közölte egy szíriai emberjogi csoport. Az őrizetbe vett személyek között van a mozgalom vezetőinek tekintett Anasz al-Ajrut sejk és Basám Sajuni, de nők tucatjai és egy tízéves gyerek is rendőrkézre került. A Földközi-tenger partján fekvő ötvenezres városban nincs telefon-, víz- és áramszolgáltatás, a házak tetőiről orvlövészek vadásznak az utcára merészkedőkre.

Szemtanúk közlése szerint a kelet-szíriai Deir-ez-Zór városban vasárnap este legalább két tüntetőt lőttek le a biztonsági erők. A szíriai kőolajkitermelés központjának számító városban pénteken négy demokráciapárti felvonulót öltek meg, s azóta esténként ezrek vonulnak az utcákra.

Eközben a Sana hivatalos hírügynökség arról számolt be, hogy Homszban, Bánjászban és Deraa környékén a hadsereg és a biztonsági erők folytatják a “terrorista csoportok" üldözését, több “terroristát" megöltek, több tucatnyit őrizetbe vettek és fegyvereket foglaltak le. Vasárnap hat katona, köztük három tiszt vesztette életét összecsapásokban és többen megsebesültek.

A Sana beszámolója szerint ugyancsak “terrorista csoportok" tíz polgári személyt öltek meg Homsz város közelében. Egy minibusz utasait mészárolták le, valamennyien Libanonból hazatérő vendégmunkások voltak.

Szíriában két hónapja kezdődtek el a tüntetések. Az elégedetlenkedők előbb csak nagyobb szabadságot és a korrupció letörését követelték, de miután a biztonsági erők kíméletlen erőszakkal válaszoltak, a demonstrálók már a síita alavita kisebbséghez tartozó Bassár el-Aszad elnök távozását követelik. A kormány a tüntetések kirobbanása óta következetesen azt állítja, hogy “fegyveres bűnbandák" és “terrorista csoportok" robbantották ki az erőszakot.

Címkékjoglövész