Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai díszszemlét tartottak Moszkvában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 9. 17:51

A második világháborúban aratott győzelem 66. évfordulóján, a győzelem napján, május 9-én, hétfőn katonai díszszemlét tartottak Moszkvában, a Vörös téren. A tavalyi kerek évfordulóhoz képest jóval kevesebb fegyver, haditechnika, viszont jóval több katona dübörgött végig a téren, légi parádé pedig egyáltalán nem volt, a légierőt csak katonák és mindössze öt helikopter képviselte.

1595918416
A parádé a hagyományoknak megfelelően a Szent háború című induló hangjaira az orosz állami zászló behozatalával kezdődött, amint a Kreml Szpasszkaja bástyájának toronyórája elütötte a tízet.

Az ország vezetőinek jelenlétében az előző évi tízezer után több mint húszezer katona menetelt végig a téren. Míg a tavalyi szemlén részt vettek a szövetséges államok egységei és az orosz háborús veteránok képviselői is, idén a szövetségesek nincsenek jelen, a veteránok pedig a tribünökön foglaltak helyet.

A haditechnikai bemutatón az érdeklődök előtt elvonult a rakétaerők 16 Pancir-S (NATO kódneve: SA 22 Greyhound – Agár), S-300 (SA 10 Grumbler – Dörgő), S-400 (SA 21 Growler – Morgó), Topol-M (SS 27 Sickle – Sarló), Iszkander-M (SS 26 Stone – Kő) és Szmercs (SA N 7 Gadfly – Bögöly) rakétája.

A szárazföldi erők fegyvertárából egyebek között a T-90-es harckocsikat (AT-11 Sniper), Tyigr páncélozott járműveket, BTR-80 páncélozott csapatszállító járműveket és MSTA mobil önjáró nehéz tüzérségi egységeket vonultattak fel.

1595918417
Oroszország a tavalyi 42 milliárd dollár után idén hivatalos közlés szerint 63 milliárd dollárnak, egyes források szerint a költségvetés mintegy ötödének megfelelő összeget költ védelmi célokra, főleg a hadsereg átszervezésére és az elavult, szovjet technika helyett új haditechnikával való felszerelésére. Az új eszközök előállítása azonban akadozik: a 2008-ban hadrendbe állított első nukleáris meghajtású tengeralattjáró, a Jurij Dolgorukij máig nem vethető be, mert gondok vannak tervezett fegyverrendszerével, a Bulava-M (Buzogány, NATO kódjele SS-NX-30) interkontinentális, ballisztikus rakétával.

A parádé zenei aláfestését a fegyveres erők 1500 fős összevont fúvószenekara biztosította: az ismert háborús indulók mellett egyebek között az elsősorban íróként ismert Bulat Okudzsava Bjelorusz pályaudvar című filmjében világhírűvé vált egyik dalát játszotta.

Az első győzelmi díszszemlét 1945-ben tartották a Vörös téren. A parádékat 9 éves szünet után 2008-ban újították fel a fegyverek és katonák részvételével a Kreml falainál: 1991-től 1994-ig nem volt ilyen. A győzelem 50. évfordulóján, 1995-ben a háborúban elesett hősök emlékművénél tartottak szemlét, majd 1996-tól felújították a Vörös téren tartott parádé hagyományát, haditechnikai bemutató azonban 2008-ig nem volt.

A parádé hatalmas költségekkel jár, de nem mellékesen “reklám" is: Oroszország a világ harmadik legnagyobb fegyverexportőre az Egyesült Államok és Nagy-Britannia után.

A moszkvai díszszemle időpontjára az orosz Távol-Kelet számos városában az időeltérés miatt már órákkal korábban lezajlottak a díszszemlék, több helyen haditechnika nélkül. A moszkvai parádét felmérések szerint az orosz emberek 80 százaléka szándékozott követni a televíziók előtt.

Az esti órákban sok orosz város utcáin szórakoztató programok, utcabálok lesznek, s az évfordulót hatalmas tűzijátékokkal ünneplik.