Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vízen az első dél-koreai FFX fregatt

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu / Koreai IT Times |  2011. május 9. 18:59

A dél-koreai Hyundai Heavy Industries Ulsanban található gyárában vízre bocsátotta az első FFX kódnév alatt futó projekt keretében épült fregattját. Az új hadihajó az „Incheon” nevet kapta és vízre bocsátása bizonyos tekintetben egy válaszlépés a tavalyi észak-koreai támadásra. a 114 méter hosszú, 2300 tonna vízkiszorítású fregatt 30 csomós sebességre képes, személyzete 140 fő és fedélzetén egy tengeralattjáró-elhárító helikopter hordozására képes.

A tervek szerint az Incheon fregatton a végső munkálatokat már a vízen fogják befejezni, amely után mintegy féléves tesztsorozat veszi kezdetét, amelyek után várhatóan 2013 közepén áll szolgálatba a fregatt a dél-koreai haditengerészet állományában. Dél-Korea az FFX program keretében hat darab fregatt építését tervezi. Az első hadihajó megépítéséről szóló szerződét 2008 végén került aláírásra a dél-koreai haditengerészet és a Hyundai Heavy Industries cég között. Az előzetes információk szerint a hat fregatt 2015 végéig kerül megépítésre, amelyek a „kiöregedő" Ulsan-osztályú fregattokat fogják váltani.

A fregatt fegyverzetéhez tartozik egy Mk-45 Mod4 típusú, 127 milliméteres löveg, egy 20 milliméteres, Phalanx CIWS típusú légvédelmi tüzérségi komplexum, valamint a RAM Block1 CIWS légvédelmi rakétakomplexum. Vízfelszíni célpontok ellen SSM-700K Hae Sung típusú rakétákkal, szárazföldi célpontok ellen Hyunmoo-3 típusú cirkálórakétákkal, míg vízfelszín alatti célpontok ellen K745 LW típusú torpedókkal veszi fel a harcot az új fregatt. Az Incheon repülőcsoportjához Westland Super Lynx vagy Sokorsky SH-60 Seahawk típusú helikopter tartozik.