Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Befejeződtek a harcok Kandahárban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 9. 20:36

Befejeződtek a harcok május 8-án, vasárnap estére a dél-afganisztáni Kandahár városban, ahol a kormányellenes tálib lázadók páncéltörő gránátokkal és öngyilkos robbantásos merényletekkel összehangolt támadásokat intéztek kormányzati épületek ellen. Az afgán biztonsági erők napnyugtára végeztek azzal a néhány tálibbal is, akik a Kandahar nevű szállodában barikádozták el magukat. Az utolsó két lázadó egyikét lelőtték, a másik pedig felrobbantotta magát.

A tálibok még szombaton indították el az összehangolt támadássorozatot. Állításuk szerint több mint száz harcosuk vett részt a műveletben, de a NATO csak 40–60-ra becsüli számukat. A két napig tartó összecsapásokban 25 tálib vesztette életét, hetet pedig elfogtak. Az afgán biztonsági erők két embert veszítettek, de két civil is meghalt, a 46 sebesült közül pedig 22 polgári személy, 24 pedig rendfenntartó.

A tartományi kormányzó elmondta, hogy a tálibok szombaton összesen tíz robbantást követtek el: hatot öngyilkos merénylők hajtottak végre, valamint felrobbantottak négy, gépkocsiba rejtett pokolgépet. Vasárnap további nyolc, robbanóanyaggal töltött járművet találtak és semlegesítettek a nemzetközi biztonsági erő (ISAF) katonái.

A lázadók többek között a tartományi kormányzó hivatala, a polgármesteri hivatal és egy rendőrőrs ellen indítottak támadást.

A tálibok közölték, hogy a támadás tavaszi hadjáratuk része, régóta tervezték, s nincs köze ahhoz, hogy hétfőre virradóra egy amerikai kommandó a szomszédos Pakisztánban megölte Oszama bin Ladent, az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat alapító-vezetőjét. Hamid Karzai afgán elnök viszont ennek ellenkezőjét állította, a vallási fanatikus muzulmán tálibok bin Laden halála miatti bosszújának minősítette a támadást.

David Petraeus tábornok, a nemzetközi erők afganisztáni főparancsnoka közölte: számítottak arra, hogy a lázadók megpróbálnak látványos támadásokat végrehajtani. Véleménye szerint Kandahárban az afgán erők “nyugodtan és hozzáértéssel" kezelték a helyzetet. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy bár jelentős területeket foglaltak vissza a táliboktól, és meggyengítették képességeiket merényletek megszervezésére és végrehajtására, az eredmények “törékenyek és visszafordíthatóak".