Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Õrizetben a legveszélyesebb indonéz terrorista

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 24. 14:24

Indonézia terrorellenes elitalakulatai összehangolt akciókban elfogták Jáva szigetén az ország legkeresettebb terroristáját és két bűntársát – közölte csütörtökön a rendőrség. Abdullah Sunatát és két társát a Jáva középső részén fekvő Cungkrungan településen fogták el, egy bérelt házban. A gyanúsítottak egyikét a kommandósok megölték.

A csoport vezetőjét, Abdullah Sunatát a hatóságok azzal vádolják, hogy segített kiépíteni egy olyan terrorista hálózatot, amely a 2008 novemberi mumbai (Bombay) terrortámadáshoz hasonló akciókat készült végrehajtani külföldiek és luxusszállodák ellen a délkelet-ázsiai ország fővárosában, Jakartában. Más gyilkosságokat is tervbe vett, többek között Susilo Bambang Yudhoyono államfő megölését.

Edward Aritonang vezérőrnagy, a rendőrség szóvivője elmondta, hogy Sunatát és két társát a Jáva tartomány középső részén fekvő Cungkrungan településen fogták el, egy bérelt házban. Az épületben egy pokolgépet és számos kézi fegyvert találtak. Egy közeli településen végrehajtott másik házkutatáskor pedig robbanószereket és további fegyvereket foglaltak le.

Sunatát 2006-ban hét évi börtönre ítélték, mert rejtegette az azóta megölt Noordin Topot, az al-Kaidával kapcsolatban álló délkelet-ázsiai iszlamista terrorszervezet, a Jemaah Islamiyah egyik vezetőjét. A Top vezette csoport számlájára írták azt a kettős öngyilkos merényletet, amelyet két jakartai luxusszálloda ellen követtek el 2009 júliusában.

Sunata 2009 áprilisában jó magaviselete miatt szabadulhatott, de újra csatlakozott a terrorista hálózathoz.

A rendőrség nem tudta megerősíteni a helyi Metro TV értesülését, amely szerint az egyik házkutatás során a jakartai dán nagykövetség elleni merénylet terveire bukkantak.

Öt évvel ezelőtt nagy felháborodást váltott ki Indonéziában, hogy egy dán napilap Mohamed-profétát ábrázoló karikatúrákat közölt.