Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Diplomaták különösen védett és zárt területen

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. június 24. 19:29

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél tettek látogatást a Magyarországra akkreditált katonai attasék. Tizenhárom ország katonadiplomatája ismerkedett meg az ezred történetével, feladataival és az ezrednél rendszeresített technikai eszközökkel. Az ezred a statikus technikai bemutató mellett harcászati gyakorlatot is tartott.

A diplomatákat szállító busz percnyi pontossággal érkezett meg a győri laktanya kapujához: egy gyors ellenőrzés a névjegyzék alapján, és a jármű máris a alakulótérre indult. Az első foglalkozási hely az oktatási centrum volt, ahol Varga László mérnök dandártábornok, az ezred parancsnoka fogadta a vendégeket. A rendezvény hivatalos megnyitójában a parancsnok köszöntötte a katonai attasékat, és ismertette a bemutató nap programját.

1595903722
Az első előadást Bozsóki Attila mk. alezredes tartotta. Előadása bevezetőjében a megyeszékhely, Győr történelmével és jelenével foglalkozott, ezt követte az ezred történetének, valamint az előd szervezeteinek a bemutatása. A történeti áttekintést követően az előadó az ezred feladataival, ezen belül az ezred NATO-ban vállalt felajánlásaival foglalkozott. Az előadás során bemutatásra került az ezred szervezeti felépítése, részletesen ismertette a zászlóaljak feladatait, az itt rendszeresített technikai eszközöket és vezetési rendszereket. Az előadás következő részében külön foglalkozott a 2006 és 2009 között levezetett harcászati gyakorlatokkal, valamint a NATO által végrehajtott ellenőrzésekkel. Előadása befejező részében ismertette azokat a feladatokat, amelyek a katonai alakulat előtt a 2010-es évben állnak és megemlített néhány elképzelést a várható fejlesztésékről is. A bemutatkozó előadást a 2009-ben végrehajtott lövészet videofilmje zárta és ezt követően az épület előtt elkészülhetett a csoport közös fotója.

A látogatás a kiképzőközpont, majd a laktanya bemutatásával folytatódott. A program legérdekesebb részében a vendégek a zárt területen lévő statikus technikai bemutatót tekinthették meg. Itt az eszközöket üzemeltető parancsnokok jelentették a kiállított harceszközök legfontosabb paramétereit. A statikus bemutató melletti területen a vendégek dinamikus gyakorlatot is láthattak: az ezrednél szolgáló katonák egy rakétaüteg új harcállásba történő telepítését mutatták be. Az új álláskörlet elfoglalása földi biztosítás mellett történt és a katonák – tartva a normaidőket – telepítették a kiszolgáló- és harci berendezéseket.

1595903722
 

A következő foglalkozási helyeken a vendégek már a katonai múlttal találkozhattak. A haditechnikai parkban a régi, a rendszerből kivont rakétákat és a rakétatechnikát megelőző légvédelmi ágyúkat és géppuskákat közelről nézhették meg. A program végén a csapattörténeti múzeum következett. A vendégek itt először egy ismertetést halhattak a tüzérek védőszentje, Szent Borbála legendájáról, majd megtekinthették az ezred elődalakulatainak történetét, és láthatták az ezekhez kapcsolódó tárgyi emlékeket, fotókat.

A csoport tagjai a múzeum emlékkönyvébe tett beírásukkal köszönték meg a vendéglátóknak a bemutatót és a foglalkozást levezetőknek a felkészülést.

1595903723
1595903723