Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Élményekben gazdag hetet tudhatnak maguk mögött azok a gyerekek, akik az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred zászlóaljainak szervezésében vettek részt különböző tematikájú honvédelmi táborokban.

Lezajlott az idei utolsó honvédelmi tábor is Kunszentmártonban

A szülők és a sajtó képviselői előtt mutatták be a táborozók, hogy mit tanultak a 68. Területvédelmi Zászlóalj és a Kunszentmártoni Önkormányzat közös szervezésében lezajlott honvédelmi táborban augusztus 19-én, pénteken. A nyári hőség ellenére a diákok fegyelmezetten és koncentráltan mutatták be az elsajátított ismereteket. A tábor ideje alatt megismerkedtek a katonai élet szabályozottságával és a körletrenddel. Elsajátították az álcázás technikáját, a terepen való tájékozódást, az elsősegély nyújtás alapjait, a túlélési technikákat és a közelharcot. A harcos tábor programjában szerepelt a paintball és az airsoft fegyverek ismerete, használata, valamint kipróbálhattak egy korszerű szimulációs eszközt is.

A hagyományőrzők is látogatást tettek a táborban, így a táborozók megismerhettek első és második világháborús korabeli katonai eszközöket is. Pálinkás Tibor alezredes, a zászlóalj parancsnoka a zárónapon hangsúlyozta: a honvédelmi táborok célja, hogy a diákokat megismertessék a katonák életével, bepillantást nyerjenek a mindennapjaikba, olyan készségeket tanítsanak nekik, amiket a civil életben és a mindennapokban is használni tudnak. Természetesen pályaorientációs célja is van a programnak, aminek alapja, hogy motiválják a fiatalokat a honvédelmi pálya felé.

Idén ez volt a negyedik tábor: Kunszentmárton előtt Mezőtúron, Kenderesen és Berekfürdőn tartottak „harcos” honvédelmi tábort 12-16 éves diákok részvételével.

Többtusa versennyel zárult a honvédelmi tábor Nagybarcán

A 10. Területvédelmi Zászlóalj táborában eltöltött hét izgalmas programokkal telt Nagybarcán. A 15-18 éves korosztályú fiatalok az alaki, egészségügyi foglakozások mellett megismerkedhettek az airsoft fegyverekkel, valamint a lézerharc során is összemérték képességeiket. Természetesen a kirándulások sem maradtak el: meglátogatták a bánkúti radarbázist, a Bükk csodás erdeiben túráztak Mályinka település közelében, valamint a Damas szakadékhoz is elbarangoltak. Olyan izgalmas kalandokban is részesültek, mint az éjszakai túra és a több elemből álló akadálypálya leküzdése. Egyik délután a Magyar Közelharc-Kézitusa Szövetség tagjai tartottak edzést a táborozók számára.

A pénteki nap a reggeli rutint követően gyors összecsomagolással kezdődött, mivel a Magyar Tartalékosok Szövetsége a táborzáráshoz igazította a már több alkalommal megrendezett honvédelmi többtusa versenyét, amin a táborozók öt csapattal képviseltették magukat. A versenyen - a táborozók mellett – az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 10. Majthényi Károly Területvédelmi Zászlóalj tartalékos állományának csapata, valamint a Honvéd Kadét Programban részt vevő középiskolások hat csapata indult. A versenyt Apáti Zoltán dandártábornok, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnokhelyettese, Széles Ernő nyugalmazott dandártábornok, a MATASZ elnöke és a HM Katonai Örökség Főosztály részéről Illésfalvi Péter hadtörténész nyitotta meg. Az ünnepélyes megnyitó után a csapatok megkapták a rajtszámot, valamint egy modern, csuklóra tekerhető chipes időmérő szerkezetet. 

10_TVZ_Honvédelmi_Tábor_2022_08_16_Nagybarca_2.nap_2

A versenyszámok között a festékkel való álcázás, gerendán és pallón való átkelés, valamint palánk akadály leküzdése, majd airsoft lövészet és gyakorló gránát dobása, sebesült szállítás és kúszófolyosó leküzdése szerepelt. A fiatalok kamatoztathatták a táborban megszerzett ismereteiket, amivel kiemelkedő eredményeket értek el. Az eredményhirdetés előtt szűk körben megtörtént a tábor zárása is. A legjobb táborozónak járó bordó barett sapkát Szili Géza kapta. A legjobb fiú és a legjobb lány táborozói címeket is kiosztották, amelyet Balogh Patrik és Hering Zoé tudhatott magáénak. A táborból azonban senki sem távozott üres kézzel: minden táborozó megkapta a névre szóló obsitját, valamint – teljesítményük függvényében - különböző díjazásban részesültek.

A többtusa verseny eredményhirdetésén kiderült, hogy a táborozók nagy sikert arattak: csapatversenyben megszerezték az első, valamint a harmadik helyet, ez egyéni versenyszámokban pedig mindhárom helyezést bezsebelték. Széles Ernő, a MATASZ elnöke külön kiemelte a harmadik helyezett Hering Zoét, aki már a tavalyi versenyen is kiemelkedő teljesítményt nyújtott. A tábort méltón koronázták a verseny eredményei, a fiatalok büszkén és élményekkel gazdagon zárták a nagybarcai honvédelmi tábort.