Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Örökségünk méltó ápolása

Szöveg: MH HTP | Fotó: Dévényi Veronika, Tatai Balázs |  2024. március 20. 14:20

Több mint 170 darab, 1851 előtt született könyvkülönlegességet és 40 darab térkép jelkulcsot adott át az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum számára. A mintegy húszmillió forint összértékű ritkaságokat a továbbiakban az intézmény őrzi, egyúttal intézkedik állagmegóvásukról, restaurálásukról és digitalizációjukról.

Könyvek_átadása_HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumnak_DV_TB (1)

Bárány Zoltán ezredes kiemelte: a Hadtörténeti Könyvtár és a Térképészeti Szakgyűjtemény méltó hely katonai örökségünk ápolására, hiszen a speciális elhelyezési igényeknek megfelelően tudja tárolni a becses darabokat, elősegítve ezzel a muzeális értékek fennmaradását, megőrzését. Az átvevő szervezet parancsnoka, dr. Töll László ezredes megköszönte a kiadványok átruházását, és üdvözölte, hogy az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság csatlakozott a könyvdigitalizációs tevékenységhez.

A könyvritkaságok között fellelhető többek között Philipp Clüver „Introductionis in Universam Geographiam” című munkájának 1641-es brauschweigi, valamint Allain Manesson Mallet „Les travaux de Mars ou l' art de la guerre” című művének 1684-es amszterdami kiadása, emellett a Magyar Királyság megyéinek nagyívű történeti-földrajzi bemutatását tartalmazó „Notitia Hungariae novae historico-geographica” első kiadása is, amely Bél Mátyás munkája (Bécs, 1735).