Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Örömfőzés a pályaorientációs napon

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Kertész László |  2023. október 28. 16:17

Pályaorientációs napot tartottak október 27-én, pénteken a zalaegerszegi Báthory István Technikumban, ahol a diákok kipróbálhatták a lézeres lőszimulátort és mesterszakácsokkal közösen főzhettek.

Zalaegerszegi Báthory István Technikum belső pályaorientációs nap KLAC6099

A Dunántúlon az egyetlen középfokú oktatási intézmény a Zalaegerszegi Báthory István Technikum, ahol szeptembertől „pilot jelleggel” bevezették, mintegy 130 gyerek részére, a Honvédelem tantárgyat. Az iskola képzési palettája rendkívül színes: a szakács, a felszolgáló szakmák oktatásától, a turizmus-vendéglátás szakokon keresztül a fodrász, a dekoratőr, a szabász szakmákig terjed. Pusztai Zsuzsanna, a technikum igazgató asszonya kérdésünkre elmondta: a pályaorientációs napon a különböző szakmákat tanuló diákok színes, a szakmájukhoz közel álló programokon vehettek részt.

„A Honvédelem, mint közismereti tantárgy a kilencedik évfolyamos technikumi, illetve szakközépiskolai tanulók órarendjében szerepel, hetente egyszer – ismertette az igazgató asszony. Hozzátette: a honvédségen belül is szükség lehet vendéglátós vagy protokollban jártas szakemberekre is.

Zalaegerszegi Báthory István Technikum belső pályaorientációs nap KLAC6020

Nem is volt kérdés, hogy a pályaorientációs naphoz a Magyar Honvédség nemzetközi díjakat nyert szakácsai is csatlakozzanak. A közös főzés, vagy ahogy hívták „az örömfőzés” alkalmával a tapasztalt katonaszakácsok különböző mesterfogásokat és tapasztalatokat adtak át a diákoknak. Somorjai Péter és Gulyás Károly honvédelmi alkalmazottak, a Magyar Honvédség szakácsai a technikum tankonyhájában tizennégy szakács szaktechnikussal közösen készítették el az ételeket. A harcsapaprikást, baconos túróscsuszával és rétessel, valamint a rosé kacsamell szeleteket, sütőtök chutney-val, zöldsalátával és szezámos ropogóssal, két vendégtéri szaktechnikus szolgálta fel.

Malasics Lilla, kilencedikes diák szintén azok közé tartozik, akik a Honvédelem tantárgyat tanulják.

„Számomra nagyon érdekes a tantárgy, eddig sokat tanultunk a hadtörténelemről és az alaptörvényekről. Engem érdekel az önvédelem is, így örülök, hogy későbbiekben majd erről is tanulhatok. Ha elvégeztem a sulit a turisztikában szeretnék majd elhelyezkedni” – nyilatkozta a diáklány. Az eseményen az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) helyi toborzó központja – egy lézeres lőszimulátorral is – jelen volt.