Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz-amerikai tárgyalás a rakétapajzsról

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. március 17. 19:50

Dmitrij Medvegyev szerint minden esély megvan arra, hogy hivatalba lépése után az orosz-amerikai kapcsolatokban a folyamatosság érvényesüljön. A megválasztott orosz elnök erről akkor beszélt, amikor Moszkvában fogadta Condoleezza Rice amerikai külügyminisztert és Robert Gates-t, a washingtoni védelmi tárca vezetőjét.

A két amerikai politikus azért érkezett Moszkvába, hogy orosz partnerekkel elsősorban az amerikai rakétapajzs európai telepítési terveiről tárgyaljon.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter a hétfői találkozón elmondta, hogy Washington Medvegyev hivatalba lépését követően az együttműködés folytatására számít. Hozzátette, hogy a Vlagyimir Putyin elnökkel tartandó találkozón olyan kérdéseket szándékozik megvitatni, amelyek aggodalomra adnak okot, illetve amelyekben nézeteltérés van, de olyanokat is, amelyekben egyezik a két ország álláspontja.

Robert Gates azt hangsúlyozta, hogy erősíteni kell az egyetértést ott, ahol ez már megvan, ahol pedig még nézeteltérés mutatkozik, ott keresni kell a közös nevezőt.

A két amerikai politikus tárgyalásai előtt az orosz külügyminisztériumban azt hangsúlyozták, hogy a stratégiai stabilitásról, a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozására kidolgozott közös orosz-amerikai kezdeményezésről, a terrorizmus elleni harcról, valamint a nemzetközi és a regionális biztonság kérdéseiről is szó lesz.