Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Települő hadosztály: Európából – Amerikába

Szöveg: Háború Művészete |  2008. március 17. 19:57

Az amerikai hadsereg a Texas állambeli Fort Bliss központba telepíti át az 1. Páncélzott Hadosztályt (Armored Division), ami 1971 óta állomásozik Európában.

Hidegháború befejeződése óta az Egyesült Államok csapatainak körülbelül nyolcvan százalékát vonta ki Európából. A Fort Bliss több mint 60 éve tekinthető a rakétakutatás (légvédelmi rakéták) egyik kiemelkedő központjának, ahol a katonák kiképzése is biztosított.

Hamarosan azonban számos átalakításokat hajtanak végre a Fort Bliss-en, hiszen egy páncélzott hadosztálynak kell majd otthont adnia. Ez többek között új laktanyák, kiszolgáló és adminisztratív létesítmények felépítését jelenti, de fontos feladat lesz a kiképző pályák kialakítása is. A központ bővítése nem lesz olcsó mulatság, hiszen összköltsége eléri a 4 milliárd dollárt. Ez az összeg körülbelül megegyezik egy páncélzott hadosztály járulékos költségeivel (felszerelések, katonák kiképzése). Hatékony működéséhez pedig évente megközelítőleg 2 milliárd dollárra van szükség, ami a fizetéseket és a katonáknak járó egyéb juttatásokat is fedezi.