Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz és kínai hadihajók futnak ki a Japán-tengerre a Vosztok-2022 hadgyakorlat keretében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. augusztus 30. 14:20

A Japán-tengeren fog manőverezni a Vosztok-2022 stratégiai hadgyakorlat keretében Oroszország és Kína hadiflottája - közölte Alekszandr Fomin orosz védelmi miniszterhelyettes augusztus 29-én, hétfőn a Moszkvában akkreditált külföldi katonai attasékkal.

Fomin szerint az orosz Csendes-óceáni Flotta és a kínai Népi Felszabadító Hadsereg Haditengerészete a Japán-tenger északi és középső részén, valamint az Ohotszki-tengernél, a partközeli vizekben gyakorolja majd az együttműködést, egyebek között a szárazföldi erők támogatását az orosz távol-keleti Tengermellék régiójában, valamint a tengeri kommunikációs vonalak és tengeri gazdasági tevékenységi területek védelmét. A helyettes tárcavezető hangsúlyozta, hogy a Vosztok-2022 hadgyakorlat védelmi jellegű, és nem konkrét államok és katonai szövetségek ellen irányul. Mint mondta, a gyakorlat koncepciójának kidolgozásakor elsődleges szempont volt, hogy a csapatok lépésről lépésre tekintsék át a lehetőségeket Oroszoroszország és szövetségesei katonai biztonságának biztosítására a keleti katonai körzet felelősségi övezetében.

A Vosztok-2022-t szeptember 1-től 7-ig tartják az Oroszországi Föderáció fegyveres erői vezérkari főnökének felügyelete alatt a keleti katonai körzetben, a gyakorlat az orosz fegyveres erők idei felkészítésének utolsó szakasza lesz. A gyakorlaton több mint 50 ezer katona, több mint ötezer fegyver és haditechnikai eszköz, köztük 140 repülőgép, 60 hadihajó, naszád és ellátóhajó vesz részt. A koalíciós csapatcsoportosulások részeként a gyakorlatokon részt vesznek a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete és a Sanghaji Együttműködési Szervezet tagállamai és más partnerországok parancsnokai, katonai kontingensei és megfigyelők operatív csoportjai. A hivatalos felsorolásban Algéria, Örményország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, India, Kazahsztán, Kirgizisztán, Kína, Laosz, Mongólia, Nicaragua, Szíria és Tádzsikisztán szerepel.