Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Segítség az égből

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: MH 86. Szolnok Helikopter Bázis |  2022. augusztus 30. 11:52

Az idei nyár a nagy kiterjedésű erdő- és bozóttüzekről is emlékezetes marad. Az éghajlatváltozás következtében minden eddiginél több helyen csaptak fel az emberéletet, házakat és településeket is veszélyeztető lángok.

erdotuz 01

A gyakran nehezen megközelíthető helyeken, nehéz terepviszonyok között dolgozó tűzoltók munkáját sokszor segítették „égi fecskendők”, azaz olyan merev- vagy forgószárnyas légijárművek, amelyekkel nagy pontossággal, jelentős mennyiségű oltóanyagot lehetett akár közvetlenül a tűz fészkére is zúdítani.

Ez a képesség az MH 86. Szolnok Helikopterbázis „Rubik” Szállítóhelikopter Zászlóaljának is a rendelkezésére áll – és sajnos gyakorlatuk is van, hiszen gyakran elő kell venniük azokat a speciális, a Mi-17-es közepes szállítóhelikopterek alá függeszthető zsákokat, a híres Bambi Bucket-eket, amikkel hatékonyan tudják segíteni a tűzoltást. Ilyen segítségre volt szükség idén július végén is a szomszédos Szlovéniában. A Karszt-vidéken, a déli, a szlovén-olasz határvidék mellett kitört, a segítségkérés idején már közel 2000 hektárt elemésztő tűz az ország történelmének legnagyobb, ilyen katasztrófája volt. A hónapok óta tartó szárazság, a 40 Celsius-fokos hőség és a szél miatt a lángok gyorsan terjedtek: végül összesen 4000 hektáron pusztítottak. Több ezer tűzoltó, katona és segítő küzdött a lángokkal - köztük a szolnoki helikopterek, hajózóik és műszaki szakembereik is.

Július 22-én délelőtt indult útnak két Mi-17-es helikopter, 13 katona és a tűzoltáshoz szükséges, speciális tartályrendszer az MH Pápa Bázisrepülőtérről a szlovéniai Temnicára. A gépek, a tűz „frontvonalát” követve később Divacara települtek át. A Mi-17-esek és hajózóik három nap alatt közel 30 órát repültek és 195 ballon, azaz 585 tonna vízzel fékezték a lángok további terjedését. A magyar katonák július 25-én tértek haza Szolnokra.

erdotuz 02

Teljesítményükért és a talán cseppnyinek tűnő, de igazából óriási és pont a legkritikusabb időszakban érkező segítségért nem csupán a térség lakosai voltak hálásak, de a szlovén katonai vezetés is. Ennek bizonyítéka az is, hogy Robert Glavaš vezérőrnagy, a szlovén fegyveres erők vezérkari főnöke augusztus 25-én köszönőlevélben fejezte ki háláját a magyar segítségért, a szoros együttműködésért és a szolnoki hajózók és műszaki katonák nyújtotta, hibátlan teljesítményért.

„Szeretnék személyesen köszönetet mondani önöknek azért a támogatásért, amelyet ezekben a kritikus pillanatokban a Magyar Honvédség nyújtott a Szlovén Köztársaságnak. Az önök segítségével megfékeztük a tüzet és megóvtuk a településeket” – írta levelében Robert Glavaš vezérőrnagy. Mint fogalmazott: felbecsülhetetlen értékű volt a honvédség katonáinak részvétele a tűzoltásban, mivel azonnal munkához láttak, demonstrálva ezzel maximális elköteleződésüket és professzionalizmusukat. Hozzátette: külön köszönet illeti azokat a pilótákat, akiknek a bátorsága és professzionalizmusa nagymértékben hozzájárult a tűz továbbterjedésének megakadályozásához.

„Európát idén nyáron nem kímélték a tűzvészek, a jövő pedig még sokkal több ilyen kihívást hozhat. Hiszek abban, hogy a mostani és bármely más hasonló együttműködés bizonyítja, hogy együttes erővel, összefogva a természeti katasztrófák kezelése során is képesek vagyunk biztosítani állampolgáraink biztonságát” – írta köszönőlevelében a szlovén fegyveres erők vezérkari főnöke.

erdotuz 03
Kapcsolódó cikkek