Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz hadihajók a Vörös-tengeren

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2021. május 11. 17:53

Oroszország szemmel láthatóan egyre inkább törekedik a globális tengeri jelenlétre, amit jól mutat, hogy haditengerészetének egységei a világ egyre több pontján, egyre nagyobb számban tűnnek fel.

a-sztoikij

Az orosz flotta az utóbbi időben - elsősorban az évek óta tartó szíriai polgárháború miatt -, különösen aktívvá vált a Vörös-tenger térségében. Az odavezényelt hadihajók elsődleges feladata, hogy kíséretet biztosítsanak a szíriai kőolajat szállító, főleg iráni és orosz zászlót viselő tartályhajóknak, hogy megakadályozzák az ellenük indított esetleges izraeli katonai akciókat.

A térségben látták és lefotózták a korszerű, Szteregusij-osztályú (Projekt 20380) Sztoikij (545) rakétás korvettet, amint éppen a Kola tankert kísérte a Szuezi-csatorna felé, de feltűnt már az ugyancsak modern, Projekt 11356 típusú Admiral Grigorovics rakétás fregatt (494) is, osztályának névadó egysége.

Az orosz hadihajók ideiglenes támaszpontként jelenleg a Vörös-tenger nyugati partvidékének közepén, szudáni területen fekvő Port Sudan kikötőt használják, de a napvilágra került információk szerint valószínűleg hosszútávra terveznek, mert ezt egy saját flottabázis kiépítésével is meg kívánják támogatni. Az orosz haditengerészet létesítménye vagy közvetlenül a port sudan-i kikötőhöz kapcsolódik majd, vagy annak közvetlen közelében fog kiépülni az elkövetkező évek folyamán, természetesen csak akkor, ha sikerül a megfelelő pénzügyi forrásokat előteremteni hozzá.

Címkékhaditechnika