Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz harckocsik francia hőképalkotókkal?

Szöveg: Háború Művészete |  2010. június 16. 10:30

Az orosz fegyverexportőr, a Roszoboronexport, 2010. június 15-én jelentette be, hogy több szerződést is aláírt a francia Thales vállalattal. A szerződések középpontjában többek között az orosz páncélozott harcjárműveken használatos kommunikációs eszközök Oroszország számára történő leszállítása, illetve ezek technológiai transzfere áll.

A Roszoboronexport egyik illetékese elmondta, hogy az első szerződés értelmében a francia Thales biztosítja Oroszországnak a technológia átadását, melynek köszönhetően az oroszok licensz alapján gyárthatják a hőképalkotókat a vologdai Optikai és Mechanikai gyárban. A második szerződés az orosz páncélozott harcjárművekbe integrálandó kommunikációs eszközök ideiglenes átadását részletezi, melynek keretein belül Oroszország tesztelhetné ezeket az eszközöket, például a T-90-es harckocsikban, illetve a BMP-3-as páncélozott csapatszállító harcjárművekben. A Roszoboronexport ezt a két szerződést emelte ki, arról nem hoztak bővebb információt napvilágra, hogy pontosan hány szerződést írt alá a két fél.

A vologdai gyárban szerelik majd össze a Thales által fejlesztett hőképalkotó kamerákat, melynek révén az oroszok 5-10%-kal tudják majd csökkenteni a gyártás és a karbantartás költségeit. A megállapodás értelmében Oroszország csak a francia hatóságok engedélyével értékesítheti külföldre a hőképalkotókat, és azon országok listájáról is megállapodtak (például Irán), melyek nem vásárolhatnak az oroszok által gyártott hőképalkotó berendezésekből.