Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz katonai repülőgép amerikai szolgálatban

Szöveg: JETfly Magazin |  2009. május 20. 8:14

Az amerikai illetőségű TADS (Tactical Air Defense Services) cég a közelmúltban megkapta az amerikai szövetségi légügyi hivatal engedélyét, amely szerint egy orosz IL-78 típusú repülőgépet üzemeltethet.

Nem mindennapos esemény ez, hiszen korábban – az Egyesült Államokban – privát cég még nem üzemeltetett orosz, katonai célra is alkalmazható repülőgépet. A cég profiljába főként a különböző védelmi szolgáltatások nyújtása tartozik, melynek részét képezi a légi utántöltés, illetve tűzoltás is. Könnyen előfordulhat tehát az is, hogy a jövőben orosz tankerből kapnak üzemanyagot az amerikai harci gépek.

A TADS cég az orosz IL-76 és IL-78 típusú repülőgépeket főleg az Egyesült Államokban vetné be légi utántöltési és tűzoltási feladatok ellátására.

Az orosz gép kapacitása nagyobb, mint a jelenleg alkalmazott tűzoltó C-130-asoké, sőt nagyobb pontossággal végzi munkáját, ami egy-egy komolyabb tűz esetében kulcsfontosságú jelentőségű.

A cég reményei szerint hatékony segítséget nyújthat az USA-ban (például Kalifornia, Texas) egyre nagyobb problémát jelentő erdőtüzek oltása esetén. A TADS ügyvezető igazgatója elmondta, hogy nagy örömükre szolgált az engedély megszerzése, hiszen az IL-78 Egyesült Államokban való üzemeltetése történelmi jelentőségű esemény.