Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gőzerővel folynak a választási előkészületek Baglanban

Szöveg: Soucz Ferenc |  2009. május 20. 8:43

Hivatalos látogatásra érkezett a közelmúltban a MH PRT táborába a Brit Nagykövetség négy munkatársa, akik a Független Választási Tanács (IEC), a Nemzetközi Fejlesztési Bizottság (DFID) és a Brit Külföldi Jóléti Hivatal (FCO) alkalmazásában állnak. Szilágyi Csaba alezredes MH PRT parancsnok helyettes, valamint Tölli István politikai tanácsadó fogadta őket.

Az IEC részleg képviselője a választások előkészületeiről gyűjt információt Afganisztán szerte. Fő kérdései a tartomány várható biztonsági helyzetére vonatkoztak, valamint, hogy a helyi biztonsági erők hogyan tervezik a választások lebonyolításának biztosítását. Érdeklődött még a tartományban lévő pártokról, a nők várható szerepéről, valamint a női jelöltekről. Az IEC az afgán alkotmányban is szerepel, mint a választások szabad és pártatlan lebonyolítását felügyelő szervezet, amelyik már a 2004-es elnökválasztáson és az azt követő elnökségi testületi választásokon (Wolesi Jirga) és a tartományi képviselő választásokon is jelen volt.

1595887249
A DFID képviselője elmondta, hogy az Egyesült Királyság Afganisztán második legnagyobb támogatója az Egyesült Államok után. Az előzetes tervek szerint 2013-ig 523 millió fontot költenek el az országban. Ez évi 127 millió fontot jelent 4 éven át. Ebből az összegből jelentős mértékben az afgán kormányt támogatják, az oktatás-, és egészségügyön keresztül a legszükségesebb munkahelyteremtő befektetésekig. A DIFID 4 pontban fogalmazta meg, hogyan tervezi az afgán lakosok támogatását.

1. Támogatják az afgán kormányt a korrupció leküzdésében, saját költségvetés létrehozásában, valamint egy pártatlan igazságszolgáltatásban, hogy az emberek békés megoldásokat keressenek nézeteltéréseikre

2. Munkahelyteremtésben szeretnék segíteni az afgán kormányt, mezőgazdasági befektetéseken valamint ezek menedzselésén keresztül

3. A Brit KÜM-mel és a hadsereggel együttműködve biztonságot és fejlődést szeretnének Helmandban, aminek a sikere lehet Afganisztán jövőjének titka

4. Segítik a kormányt, hogy a máktermelőknek alternatív megoldásokat nyújtsanak a megélhetésre

1595887249
 

Tölli úr tájékoztatta őket, hogy a helyi kormányzat hivatalos értékelése, valamint a tartományi választási iroda szerint a választási előkészületek a soknemzetiségű tartományban ezidáig rendben és időarányosan zajlottak, valamint hogy a lakosság bízik a választások zökkenőmentes lebonyolításában, az afgán rendfenntartó erők (ANA és ANP) áldozatos tevékenysége révén megvalósuló biztonságos környezetben és a választási iroda munkatársainak szakértelmében és pártatlanságában.

A tartományban 171 ezer fő regisztráltatta magát újonnan, ebből 98 ezer férfi, 63 ezer nő, 3200 fő nomád és 325 fő mozgásában korlátozott (pl. kórházban, börtönben van) Az afgán választási szabályzók szerint, csak az a személy vehet részt a szavazáson, aki rendelkezik érvényes szavazókártyával, ehhez a 2004-es elnökválasztáskor, valamint tavaly november 5-e óta lehet hozzájutni a regisztrációs irodákban. Pozitív eredmény, hogy a tartományban a regisztráción a nők aránya magas számot ért el. A szavazók összeírása még nem fejeződött be, kitolták a határidőt. Az előzetes tervektől eltérően nem tartották a szavazók összeírásánál a négy ütemet, mely a tartományok éghajlata és biztonsági körülményeinek megfelelően négy különböző időpontban zajlott volna.

A baglan tartományi sura választásra 197 fő jelezte részvételi szándékát, ebből 180 független (172 férfi és 8 nő), 17 politikai párt képviseletében. Sajnos kevés a női jelölt, ennek részben oka a biztonsági helyzet romlása, egyes ellenállók aktív propagandát fejtenek ki a női suratagok jelölése ellen.

A tartományban 257 választási körzeti irodát hoztak létre, amelyekhez – ahol lehetett – öt alirodát csatoltak. Alapelv volt, hogy a szavazóknak ne kelljen nagy távolságra utazni szavazataik leadásához. Baglanban összesen 804 szavazóhelyiség fogadja majd a regisztrált szavazókat. A szavazóhelyiségek felszerelése még hiányos, de a hátralévő három hónap elegendő lesz a pótlások végrehajtására. A választások lebonyolításának logisztikai kiszolgálása sem megoldott, bíznak abban, hogy az UNDP időben megteremti a feltételeket.

1595887250
 

A szavazókörzetek biztonságának optimális kiszolgálására körzetenként öt rendőrre, azaz több mint 4000 rendfenntartóra lenne szükség. Ez a mennyiség sajnos nem áll rendelkezésre a rendőrhiány sújtotta tartományban. Kéréssel fordultak a belügyminisztérium vezetéséhez, remélik, hogy augusztus 20-ig jelentősen nő a kellően kiképzett és felszerelt rendőrök száma.

A választásokra valamennyi jelentősebb párt aktívan készül, a tartományi székhely mellett választási irodákat állítanak fel a fontosabb, nagyobb lakossági létszámmal bíró járásokban is. A szavazók követik a pártplatformokat, de nagyon nehéz megbecsülni, mely suratagok kerülnek megválasztásra a rendelkezésre álló 14 tanácsi helyre.

Biztató, hogy a 2004. évi elnökválasztás is rendben, különösebb rendzavarás nélkül zajlott le Baglan tartományban, azaz a lakosság már rendelkezik némi tapasztalattal a választással kapcsolatban.

Forrás: http://www.iec.org.af/engDefault.asp

http://www.dfid.gov.uk