Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Korszerűsíti légierejét Csehország

Szöveg: JETfly Magazin |  2009. május 20. 9:06

A cseh védelmi minisztérium négy darab C-295 katonai szállítógép megvásárlásáról írt alá szerződést a napokban. A gépeket az Airbus Military gyártja, a megállapodás pedig kiterjed a logisztikai háttér biztosítására is.

Az új szállítógép flottával a csehek a régi An-26-osokat váltják majd fel. Az előzetes ütemterv szerint az első C-295 az idei esztendő végén érkezik meg a csehekhez, a negyedik pedig 2010 végén.

A csehek megállapodásával együtt a C-295-re már 72 darab teljesítésre váró megrendelés érkezett, többek között Lengyelországban, Finnországban, Portugáliában, Brazíliában és Spanyolországban is üzemben van ez a típus.

A C-295 egy többfeladatú repülőgép, amely kiválóan alkalmazható humanitárius missziókban, tengerészeti járőrözésben és egyéb védelmi feladatkörökben. Jelenleg több mint 250 darab CN-235/C-295 van üzemben, ami már a legmostohább körülmények között is bizonyította képességeit, például Közel-Kelet sivatagai felett vagy éppen Afganisztánban. A típus a természeti katasztrófával sújtott területek evakuálásában is kulcsfontosságú szerepet vállal.