Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz katonák a sarkvidéken

Szöveg: Háború Művészete |  2009. április 1. 14:17

Egy közelmúltban tett bejelentés szerint Oroszország 2020-ig létre kíván hozni egy egységet, melynek fő feladata a sarkvidéki politikai és gazdasági érdekeltségek biztosítása lesz. Mindezek ellenére azonban az ország nem kívánja militarizálni a szóban forgó területet.

A tervezetet felvázoló dokumentum részletesen tárgyalja az oroszok elképzeléseit a sarkvidéki régióra vonatkozóan.Az új stratégiai elképzelés szerint Oroszországnak lehetősége nyílik a sarkvidéki területek fokozott ellenőrzésére, beleértve a parti vizek és a légtér felügyeletét is. Mindezek mellett a szomszédos országokkal való kooperáció is előtérbe került, melynek révén sikeresebb harcot vívhatnak majd a terrorizmus, a kábítószer-kereskedelem, az illegális bevándorlás valamint a környezet megóvása érdekében.

A sarkvidéki területek több ország (Egyesült Államok, Oroszország, Kanada, Norvégia, Dánia) számára is fontosnak bizonyulnak, főként a jégpáncél alatt megbúvó természeti erőforrások miatt. Medvegyev elnök szerint Oroszország számára kiemelkedő jelentőségű ez a térség, hiszen az ország GDP-jének 20%-a köszönhető a térségnek, továbbá az exportcikkek 22%-a is itt kerül legyártásra illetve kitermelésre. Oroszország korábban már (2005, 2007) két sarkvidéki expedíciót vezetett a térségbe. A jelenlegi biztonsági tervezet részleteit egy áprilisi miniszteri találkozón vitatják meg.