Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz kémek buktak le Grúziában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. november 6. 8:21

A grúz hatóságok őrizetbe vettek négy orosz és kilenc grúz állampolgárt, mert azzal gyanúsítják őket, hogy Moszkvának kémkedtek – közölte a grúz belügyminisztérium pénteken. A kémügyről szóló bejelentés máris felingerelte Moszkvát.

Grúzia az előző héten 20 embert fogott el: azzal gyanúsították őket, hogy titkos információkat adtak át az oroszoknak. Ezt az értesülést akkor egy neve elhallgatását kérő grúz biztonsági tisztviselő szivárogtatta ki. A grúz belügyminisztérium nem erősítette meg, de nem is cáfolta ezt a hírt. Elemzők szerint ugyanarról az ügyről lehet szó, de a grúzok most péntekre, vagyis az orosz hírszerző szolgálatok napjára időzítették a bejelentést.

Sota Utiasvili, grúz belügyi szóvivő pénteken közölte, hogy lebuktatott hálózat tagjai között grúz katonai vezetők és üzletemberek is vannak. Mint mondta, a csoport a grúz hadseregről adott át titkos információkat az orosz katonai hírszerzésnek (GRU).

Utiasvili szerint a kémcsoport központja Grúzia déli részén lévő szakadár érzelmű és orosz támogatást élvező Adzsária tartományban volt. A kémügyben keveredett grúz tisztek orosz állampolgároknak továbbították a titkos értesüléseket. Grúz ügynököknek azonban sikerült beférkőzniük a kémhálózatba, ami annak a lebukásához vezetett.

Utiasvili úgy vélte, hogy az grúz katonai hírszerzés megerősítése szempontjából a kémhálózat felderítése igen jelentős lépés volt, míg a GRU érzékeny vereséget szenvedett.

Négy éve már kirobbant egy kémbotrány a két ország között. Akkor Grúziában négy orosz katonatisztet tartóztattak le, de később szabadan engedték őket. Az ügy mindenesetre tovább rontott az amúgy is feszült orosz-grúz viszonyon.

A mostani bejelentés máris Moszkva haragját váltotta ki. Az orosz külügyminisztérium egyik illetékese közölte kivizsgálják az ügyet. Az orosz állampolgárok letartóztatása a grúz kormány „Oroszország-ellenes pszichózisának további súlyosbodását jelzi" – fűzte hozzá.

Címkékvizsga