Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jubileumi koncert vastapssal

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. november 6. 9:38

A Veszprémi Helyőrségi Zenekar november 5-én a ünnepelte megalakulásának huszonöt éves jubileumát. Az évforduló tiszteletére nagyszabású  koncertet adtak a Petőfi Színházban. Az előadáson részt vett dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, a meghívott vendégek és katonák, valamint a város közéletének vezetői és a történelmi egyházak képviselői.

A színházban megjelent vendégeket Szücs József mérnök ezredes az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred parancsnoka köszöntötte. A parancsnok a katonazene történetéről elmondta: „a pattogó, vérpezsdítő ritmus, a lelkesítő hangzás önkéntelenül is arra késztette a hallgatóját, hogy a lábai s dobok ütemére járjanak!"

Ez volt a katonazene eredeti funkciója, hogy ritmust adjon a csapatoknak a meneteléshez, illetve akkoriban a különböző zenei szignálok segítségével irányíthatta a hadvezér a csapatai mozgását – mondta bevezetőjében a parancsnok.
A zenekarok később a seregek mindennapjaiban is jelentős szerepet kaptak, ott voltak a csatákba, a csapatok pihenésénél és nem utolsó sorban jelentős szerepük volt a civil élet előtt a toborzásokon és az ünnepségeken.

A most ünneplő zenekar – folytatta Szücs ezredes – 1985-ben „Veszprém Helyőrségi Zenekar" néven alakult meg és az első Honi Légvédelmi Hadtest állományába tartozott. „Az évek során az együttes neve követte a haderő gyakran változó elnevezését és a zenekar 1997-től vette fel a Légierő Zenekar nevet.
A zenekar negyedévszázados működésében meghatározóak voltak a fegyvernemi dalok, a magyar katonai indulók és a történelmi egyházak zenei kultúrájának a terjesztése. Napjainkban a hagyományápolás mellett a zenei munkásságuk másik fontos eleme a nemzetközi katonazene kutatása és bemutatása.

A parancsnok hangsúlyozta: a zenekar alapfeladata a most is változatlan. a díszszemléken, katonai rendezvényeken, koszorúzásokon, katonai temetéseken való részvétel. Az utóbbi időben a Légierő Zenekar rendszeresen szerepel a NATO katonai rendezvényein is és gondoskodott az IFOR, SFOR, KFOR és más nemzetközi missziós csapatok szórakoztatásáról. 1996-tól – NATO felkérésre – rendszeresen részt vesz a protokolláris feladatokban: az amerikai támaszpontokon rendezett NATO medálparádékon, a nemzeti ünnepeken, valamint a parancsnokváltásokon szerepelnek a háborús övezetekben. Többek között felléptek Tuzlában, Szarajevóban, az északi támogató egységek doboji, modricai és teslici támaszpontjain, valamint a pristinai KFOR bázison.

Külön meg kell említeni – mondta a parancsnok –, hogy 1999-ben, Algéria kormányzójának meghívására Algírban adtak műsort, hatalmas sikerrel. 2006-ban a zenekar részt vett a Lourdes-i katonai zarándoklaton is. A Légierő Zenekar 2009-ben a NATO csatlakozásunk tizedik évfordulóján, a brüsszeli főparancsnokságon rendezett ünnepség kiemelt résztvevője volt.
Az is hagyománnyá vált, hogy a Légierő Zenekar lép fel az Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Franciaország, Spanyolország, Finnország és Olaszország magyarországi nagykövetségén a nemzeti ünnepek alkalmával szervezett fogadásokon. Szücs ezredes kiemelte: „a zenei teljesítmény összmunka, hiszen egyetlen hamisan megszólaló hang tönkreteheti az egész zenekar sok-sok próba alatt kiérlelt munkáját."

A sikeres zenekarnak a jó zenészek mellett szükségük van egy elhivatott, nagy szaktudású vezetőre is aki irányítja a csapat munkáját. „Ilyen zenei szakember Katona János alezredes, aki a kezdetektől irányítja az együttes munkáját és emellett sokat tett és tesz a magyar katonazenei hagyományok ápolásáért."
Katona alezredes több fegyvernem indulójának a szerzője, de mellette a történelemből felkutatott több olyan régi katona indulót és dolgozta ezeket át a mai kor zenei stílusára. Ilyen volt többek között a Légierő Himnusza is. Ő szerkesztette és hangszerelte a hadtörténelmi jelentőségű „Fegyvernemi dalok és katonanóták" című CD-t, amelyek a zenei anyagát a Légierő Zenekar szólaltatta meg. De megjelent egy másik CD-jük is, ami egy kicsit más irányzatról szólt és ennek a címe:  „Magyar slágerek big-band stílusban."

A parancsnok a karmester érdemeit bemutatva kiemelte: Katona alezredes zenei pályafutásának sikerét több külföldi elismerés is bizonyítja. Tagja az angol királyi ház Szent Johanita Lovagrendjének, a Cambridge-i egyetem zenei társulatának, a Portugál Katonai Urak Társaságának tiszteletbeli tagja és a Magyar Szent György Lovagrend megyei privorja. Számos kitüntetései között ott van az Amerikai Egyesült Államok Légierejének parancsnoki medálja is.

A parancsnok beszédét követően a zenekar koncertje következett, aminek a hangulatát a Karádi Katalin által népszerűvé vált „Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország" népszerű dal vezette fel. A műsor további részében egymást követték az ismert és ismeretlen katonadalok és indulók. Közben néhány percre szót kaptak azok a vezető személyek, akik a huszonöt év alatt, valamilyen formában kapcsolatban voltak a zenekarral.

Nagy Károly kanonok, a veszprémi bazilika vezetője úgy fogalmazott: a zenekar tagjai a hangszereinken keresztül érintették meg a hívőket, mert az imádságuk a zene volt. A bazilikában nincs olyan nagy ünnep, hogy a zenekar ne lenne ott.

Erdélyi Ágnes, a Veszprém Városi Vegyes Kórus vezetője kiemelte: a katona zenészeknek mindig különlegesen nehéz helyzetben, a szabad ég alatt, esőben és hóban kellett, hogy fellépjenek. A zenekar tagjai ebben a nehéz helyzetben is művészit tudtak alkotni, ez a zenekar a város részévé vált.

Balogh Imre nyugállományú altábornagy szerint: vannak zenekarok, amelyek nagyon szépen tudják hozni a kötelezően előírt dolgokat. Ez a zenekar ettől többet alkotott, nem állt meg az átlag színvonalán. A zenekar a zenei élet minden területén megmutatta a tehetségét. Katona alezredes különösen nagy dolgot, hadtörténelmet írt azzal, hogy feldolgozta a fegyvernemek indulóit.

Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere úgy fogalmazott: a város, a zenekarával teljesen összeforrt. Nincs kiemelkedő rendezvény a Légierő Zenekara nélkül. Ennek elismeréseként a jubileum alkalmából Pro Meritis kitüntetést adott át a zenekarnak.

A közönség a zenekar koncertjének végén sokáig állva tapsolt.

További képekért kattintson galériánkra!

Fotó: Dévényi Veronika