Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz nehézbombázók Kubában?

Szöveg: FH/honvedelem.hu |  2008. július 22. 9:02

Elképzelhető, hogy újra rendszeresen repülnek majd Kubába orosz nehézbombázók válaszul a Kelet-Európába telepítendő amerikai rakétavédelmi rendszerre – írta hétfőn az Izvesztyija című orosz lap. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy létesítenének-e újra állandó orosz támaszpontot Kubában, vagy csak üzemanyag felvételére szállnának-e le a szigeten az orosz nehézbombázók.

Az Izvesztyija az orosz légierő egy meg nem nevezett magas rangú tisztjére hivatkozva állította, hogy újra orosz nehézbombázók jelenhetnek meg Kuba szigetén. Döntés még nem született – közölte a lap forrása, de hozzátette: ez nem csak egy légből kapott ötlet, folynak már a tárgyalások.

„Mire az amerikaiak elkezdik a rakétavédelmi pajzs telepítését Lengyelországban és Csehországban, az orosz bombázók már Kubában lesznek" – mondta a lapnak a névtelenül nyilatkozó tisztviselő.

Leonyid Ivasov, az orosz védelmi minisztérium egykori magas rangú tisztségviselője a lapnak nyilatkozva elmondta, hogy Kubát legjobban üzemanyag utántöltésére lehetne használni, és nem lenne szükség állandó támaszpont létrehozására a szigeten. Oroszország 2002-ben számolta fel utolsó katonai létesítményét Kubában, ami egy radarállomás volt.

Az Egyesült Államok Csehországba radarállomást, míg Lengyelországba elfogó rakétákat telepítene, hogy védelmet nyújtson az Irán vagy más államok felől érkező támadórakéták ellen.

Oroszország azonban tiltakozott a határaihoz közel eső rakétavédelmi pajzs terve ellen, amelyet saját nemzetbiztonságát veszélyeztető létesítménynek tart. Dmitrij Medvegyev orosz államfő a múlthéten közölte, hogy ellenlépéseket fognak tenni az amerikai tervvel szemben. Az orosz légierő szóvivője, és a védelmi minisztérium nem nyilatkozott a cikkel kapcsolatban.

Az orosz légierő 2007 augusztusában Vlagyimir Putyin elnök utasítására kezdte újra a járőrözést stratégia bombázóival a Csendes-óceán, az Atlanti-óceán és az Északi-sark felett. Azóta több mint nyolcvan alkalommal hajtott végre járőrözési küldetéseket az orosz légierő.