Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz robotrepülőgépek Szíriának

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. december 2. 8:21

Oroszország hadihajók ellen bevethető partvédelmi fegyverrendszereket, s azon belül robotrepülőgépeket szállított Szíriának egy 2007-ben megkötött szerződés alapján – közölte az Interfax orosz hírügynökséggel egy moszkvai katonai-diplomáciai forrás. Hogy pontosan mikor szállították le a Basztyion néven is ismert 9K 116-1 jelű mobil rendszereket, s hányat, arról nincs információ.

A Basztyionokhoz Jahont elnevezésű, szuperszonikus, a hangsebesség kétszeresével repülni tudó, 300 kilométer hatótávolságú manőverező robotrepülőgépek tartoznak.

Az Interfax forrása annyit közölt még a szállításról, hogy korai a szerződés maradéktalan teljesítéséről beszélni. „Még időre van szükség ahhoz, hogy befejeződjön a fegyverrendszereket működtető szíriai személyzet kiképzése".

A hírügynökség rendelkezésére álló adatok szerint Szíria legalább két Basztyion mobil rendszert akar, amelyek mindegyikéhez 36 Jahont rakéta tartozik. Szakértők szerint ezekkel teljesen le lehet fedni a szíriai tengerpart védelmét – a Basztyion 2,5 másodpercenként képes rakétát indítani és 600 kilométer hosszú szakasz védelmére alkalmas -, s megvédeni az országot egy tengeri támadástól.

Nem hivatalos információk szerint az orosz fegyverrendszerek a szállítási szerződésben rögzítettek szerint mintegy 300 millió dollárba kerülnek.