Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz segítséggel kényszerítették földre Iránban az amerikai Sentinelt

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu / TopWar |  2011. december 8. 19:25

Nyugati tömegtájékoztatási eszközök – amelyek korábban tagadták az információt – most arról számoltak be, hogy az iráni rádióelektronikai védelem megsemmisített egy amerikai, Lockheed Martin RQ-170 Sentinel típusú pilótanélküli repülőgépet.

A legfrissebb információk szerint a pilótanélküli repülőgépet egy orosz gyártmányú, „Avtobaza" típusú komplexum segítségével kényszerítették földre, amelyet a közelmúltban rendszeresítettek az iszlám államban.

Információk szerint Oroszország hat hete szállított Iránnak olyan állomásokat, amelyek nem esnek az embargó hatálya alá, mint többek között az Sz-300 típusú légvédelmi rakétarendszerek. Az iráni hadsereg 1L222 „Avtobaza" típusú, rádiótechnikai felderítő komplexumot helyezett üzembe. A komplexumot az iráni nukleáris objektumok elleni, esetleges légicsapás megelőzésére nem lehet alkalmazni, mivel zavarhatja a telepített légvédelmi rakétakomplexumokat.

A mobil „Avtobaza" komplexum elsődleges feladata a rádióelektronikai lefogás. A berendezés jól használható különféle radarállomások észlelésére, valamint nagyszerűen alkalmazható olyan kommunikációs rádiócsatornák felderítésére, amelyeket többek között pilótanélküli repülőgépeknél alkalmaznak. Ezt az iráni példa is nagyszerűen példázza.

Vasárnap az iráni „Pressz-TV" televíziós csatorna számolt arról, hogy Irán keleti határvidékén a légvédelmi erők megsemmisítettek egy amerikai pilótanélküli felderítő repülőgépet.

A pilótanélküli repülőgépek legsebezhetőbb eleme a földi irányítópont és a gép közötti állandó kapcsolat, ami a kétirányú információáramlást teszi lehetővé. Amennyiben ezt a kapcsolatot képesek megzavarni, átvehető a repülőgép irányítása feletti felügyelet. Nagy valószínűség szerint az „Avtobaza" alkalmazásával az iráni hadseregnek sikerült átvenni az irányítást és saját területükön „leszállították" az amerikai felderítő repülőgépet.