Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz szakértők szerint a török gép a NATO számára tesztelte a szíriai légteret

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. június 26. 8:34

A pénteken lelőtt F–4 Phantom típusú török vadászgép a szíriai légvédelmet tesztelte a NATO számára, és lelövése bebizonyította a Szíriába telepített orosz légvédelmi rendszerek hatékonyságát – vélték június 25-én, hétfőn a RIA-Novosztyi orosz hírügynökség által idézett orosz szakértők.

Az incidens Ankara szerint akkor történt, amikor a gép kiképzőrepülést végzett a nemzetközi vizek felett, Damaszkusz szerint viszont akkor, amikor az F–4 megsértette a szíriai légteret. A gép lelövése miatt megnőtt a feszültség a két ország között.

Keddre a tagállam Törökország kérésére összehívták a NATO nagyköveti tanácsát az ügyben.

A RIA Novosztyi idézi Szaid Aminov szakértőt, aki szerint a repülés célja a szíriai légvédelmi rendszer tesztelése volt.

„A repülő alacsonyan haladt, és ez minden légvédelmi rendszer megsértésének kulcsfontosságú eleme" – mondta a szakértő, a Vesztnyik PVO (Légvédelmi Híradó) című honlap vezetője.

Ezt a véleményt osztja a RIA Novosztyi szerint Igor Korocsenko, a Nemzetközi Fegyvereladási Elemző Központ szakértője is.

„A küldetés valószínű célja az volt, hogy működésre kényszerítsék a szíriai légvédelmi ütegek célzó rendszereit, aktiválják a radarállomásokat, és esetleg kiprovokálják a harci készültségbe helyezésüket" – írta Korocsenkóra hivatkozva a hírügynökség.

„Törökország a NATO tagja, ahol a felderítési adatokat megosztják a szövetség többi tagállamával, és rádió- és elektronikus felderítési tevékenységet végez Szíria körül" – tette hozzá a szakértő.

Az incidens a szíriai légvédelem hatékonyságáról tanúskodik. Ez utóbbi alapjában orosz gyártmányú, közepes hatótávolságú Buk-M2E, Pecsora RM ütegekből és Pancir-S1 légvédelmi rendszerekből áll – írta a RIA Novosztyi Szaid Amirovra hivatkozva.

Oroszország, Damaszkusz régi szövetségese, a múlt héten megerősítette, hogy felújított harci helikoptereken kívül légvédelmi eszközöket is szállított Damaszkusznak. Moszkva szerint ezeket a fegyvereket „csak külső agresszió esetén" használhatják fel.