Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz tankok hatoltak be Dél-Oszétiába

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. augusztus 8. 16:20

Tíz katona meghalt és mintegy harminc megsebesült a Dél-Oszétiában állomásozó orosz békefenntartók közül – közölték pénteken az orosz szárazföldi erők főparancsnokságán. Mihail Szaakasvili grúz elnök egy televíziós interjúban pénteken kijelentette: Oroszország háborút visel grúz területen hazája ellen. Eközben megindult az orosz bevonulás Dél-Oszétiába.

Orosz katonai alakulatok közelednek a déloszét fővároshoz, Chinvalihoz – közölte pénteken egy orosz katonai illetékes. „Az észak-kaukázusi katonai körzet 58. hadseregének az alegységei elindultak, hogy segítséget nyújtsanak az orosz békefenntartóknak és mostanra már megközelítették Chinvalit", idézte a Ria Novosztyi orosz hírügynökség Igor Konasenkov ezredest, a szárazföldi csapatok főparancsnok-helyettesét. Az észak-kaukázusi Vlagyikavkazban műveleti törzset hoztak létre, élén az orosz szárazföldi erők főparancsnokával, Vlagyimir Boldirev hadseregtábornokkal.


Hajnalban kezdődött

A grúz erők pénteken hajnalban harckocsitámadást indítottak Chinvali, Dél-Oszétia fővárosa ellen – közölte az Interfax moszkvai hírügynökség Eduard Kokojtit, a szakadár grúziai tartomány vezetőjét idézve. A grúz csapatok előzőleg bekerítették a várost. Ezt megelőzően a grúz kormány amellett döntött, hogy helyreállítja az alkotmányos rendet Dél-Oszétiában. A helyszínről érkező beszámolók szerint heves harcok zajlanak a térségben, a grúzok nagy erővel támadnak, miután tüzérségükkel lőtték Chinvalit.

1595879114
A francia hírügynökség Chinvali környékén tartózkodó munkatársa arról számolt be, hogy nagyon erős robbanások dörejei hallatszottak a dél-oszét főváros felől, mégpedig 20-30 másodpercenként. Marat Kulahmetov vezérőrnagy, a grúz, orosz és dél-oszét zászlóaljakból álló vegyes békefenntartó erők parancsnoka szerint a grúzok légicsapásokat is mértek a szakadárok állásaira. A tábornok azt mondta, hogy 5 Sz-25-ös harci gép is részt vett a támadásban. Dmitrij Medojev, a szakadár grúziai tartomány moszkvai képviselője elmondta, hogy a konfliktusnak dél-oszét halálos áldozatai is vannak, ezen kívül sok a sebesült. Az orosz külügyminisztérium kora reggel jelentette be, hogy Moszkva a dél-oszétiai vérfürdő feltartóztatásán fáradozik, és arra kéri a világ közösségét, hogy nyújtson neki támogatást ehhez. A tárca közleményét Borisz Malakov szóvivő a Vesztyi-24 hírtelevízióban olvasta fel. A dokumentum szerint még nem túl késő feltartóztatni a vérfürdőt, és megállítani azt a folyamatot, amely az áldozatok számának a növekedéséhez vezet. Oroszország kérésére összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését.

Támadták az oroszokat?

1595879115
„A támadó grúz fegyveres alakulatok lőtték az orosz békefenntartók elhelyezési körleteit, ennek következtében tíz katonánk meghalt, mintegy harminc pedig megsebesült" – mondta a dél-oszétiai orosz békefenntartó főparancsnokság szóvivője. Hozzátette: Chinvaliból érkező jelentések szerint a grúz erők nem engedik meg a sebesültek kórházba szállítását.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök pénteken figyelmeztetett: Oroszország nem hagyja büntetlenül állampolgárai halálát Dél-Oszétiában, és hangsúlyozta: Moszkva megvédi az orosz állampolgárokat, bárhol is tartózkodjanak. „Az alkotmány és a szövetségi törvények értelmében mint az Oroszországi Föderáció elnöke, köteles vagyok megvédeni az orosz állampolgárok életét és méltóságát, bárhol legyenek is." Medvegyev leszögezte: Oroszország továbbra is a biztonság szavatolója marad a Kaukázusban. „Fő feladatunknak a béke megőrzését tekintjük" – szögezte le. Az orosz elnök szerint Oroszország törvényesen tartózkodik Grúzia területén, a nemzetközi egyezményeknek megfelelően békefenntartó missziót ellátva.

1595879115
Mihail Szaakasvili grúz elnök egy televíziós interjúban pénteken viszont kijelentette: Oroszország háborút visel grúz területen hazája ellen. A CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva a grúz elnök azt is hangsúlyozta: az Egyesült Államoknak érdeke, hogy segítséget nyújtson hazájának. „Már egyáltalán nem Grúziáról van szó, hanem Amerikáról, az (amerikai) értékekről" – jelentette ki. Hozzátette: „Szabadságszerető nemzet vagyunk, amelyet most támadás ér".