Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz tigris a brazil fővárosban

Szöveg: Háború Művészete |  2010. szeptember 8. 12:44

Brazília egy orosz GAZ-2330 „Tigris” típusú páncélozott gépjárművet vett át a napokban. Az elkövetkező napokban a páncélozott gépjárművet Rio de Janeiro rendőrsége kapja meg tesztelés céljából. A rendőrség a járművet a brazil főváros olyan külvárosaiban fogja alkalmazni, ahol a legmagasabb a bűnözési arány.

A rendőrség speciális műveleti egységének parancsnoka elmondta, hogy a Brazília által átvett orosz „Tigris" a trópusi, forró éghajlatnak megfelelően lett átalakítva, a légkondicionáló a gépjármű 11 főnyi személyzetének megfelelő komfortot biztosít. Ezen kívül a „Tigris" brazil változatába az amerikai Cummins cég dízelmotorját építették be.
2010 májusában látott napvilágot a hír, miszerint Rio de Janeiro rendőrsége kész tesztelni az orosz „Tigrist", és amennyiben a tesztek eredményei meggyőzőek lesznek ez a típus válthatja a speciális erők által ma használt járműveket. Hosszú távon a brazil rendőrség a gépjárműveket a közrend fenntartására kívánja használni a 2014-es futball világbajnokságon és a 2016-os olimpián.

Egy páncélozott gépjármű ára eléri a 300 ezer dollárt. Korábban olyan információk is voltak, hogy a „Tigris" Brazíliának történő eladásának egyik feltétele, hogy a gépjárműveket az országban szereljék össze. Feltehetően az összeszerelő gyár az ország déli részén épülhet fel.
A GAZ-2330 „Tigris" páncélozott gépjárművet, amelynek maximális sebessége elérheti a 140 km/h-t, 2005 óta gyártják. A gépjármű 6-9 személy, vagy 1,2 tonna tömeg szállítására alkalmas.