Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyümölcsöző együttműködés a „Nagy Háromszögben”

Szöveg: D.Á. |  2010. szeptember 8. 12:41

Budapesten rendezik meg a Magyar Honvédség Támogató Dandár szervezésében a 2010. évi Helyőrségparancsnoki Találkozót, melyen részt vesznek Bécs, Berlin, Bukarest, Ljubljana, Pozsony, Prága, Varsó helyőrségparancsnokai. A megbeszélések idei fő témáját a katasztrófahelyzetek kezelése képezi.

A helyőrség-parancsnokságok együttműködését először 1993-ban, Szlovákiában kezdeményezték: ekkor találkozott a történelem folyamán először az osztrák és a szlovák védelmi miniszter. A találkozón a két parancsnok közvetlen kapcsolatot teremtett.

A következő informális találkozót az osztrák, a szlovák és a magyar védelmi minisztériumok labdarúgó csapatai körében rendezték, ahol maguk a tárcavezetők is a játékosok között voltak. A magyar honvédelmi miniszter itt hozzájárult ahhoz, hogy Budapest helyőrség is csatlakozzon az együttműködéshez. A politikai szintű megállapodást a három ország vezérkari főnöke a Katonai Együttműködési Terv részeként keltette életre, utóbbi képezte a fővárosi helyőrség-parancsnokságok együttműködésének formális alapját. Pozsony, Budapest és Bécs helyőrségparancsnokai 1994. október 29-én a szlovák fővárosban aláírták a Helyőrség-parancsnokságok Együttműködési Szabályzatát, ez jelentette a helyőrség-parancsnokságok együttműködésének hivatalos kezdetét. Az országok földrajzi elhelyezkedéséből adódóan a kooperáció a Vasháromszög elnevezést kapta.

 

Az együttműködés két alapelvre épült. Egyfelől az összes állománykategória katonáit bevonták az együttműködésbe, nem kizárólag a parancsnokokat, másrészt keresték a kapcsolatot a többi szomszédos fővárossal is, hogy egyfajta hálózat alakulhasson ki a helyőrség-parancsnokságok között, hiszen a fővárosi helyőrség-parancsnokság minden hadseregben különleges feladatokat lát el, melyek ráadásul hasonlóak is. A kezdetektől fogva egyértelmű volt, hogy az új együttműködés egyenrangú partnerek kapcsolatát jelenti, az adott főváros és helyőrség méretétől függetlenül.

Az elmúlt másfél évtized folyamán tovább bővültek az együttműködés keretei: állandó partnerekként aktívan részt vesz az együttműködésben Budapest, Bécs, Berlin, Ljubljana, Pozsony, Prága, illetve Varsó helyőrsége, de mellettük akadtak ideiglenes, illetve alkalmi- vagy vendégpartnerek is. Ma az állandó partnereket Bukarest vendégpartnerként egészíti ki. Az eredeti Vasháromszög elnevezést mára felváltotta a Nagy Háromszög titulus. Az együttműködés továbbvitele mellett számos érv szól a jövőre nézve is. Egyrészt a helyőrségek mindig hasonló feladatokat hajtanak majd végre (különös tekintettel a katonai protokolltevékenységre), másrészt továbbra is szükséges a civil hatóságokkal és a nem-kormányzati szervezetekkel való együttműködés a katasztrófákra, vészhelyzetekre való felkészülésben. A tapasztalatcsere a fővárosok által rendezett nemzetközi események tekintetében is igen fontos, ráadásul a nagyvárosok számos hasonló kihívással szembesülnek, így ezen a téren is alapvető a tudásbázis megosztása.

A rendezvényt Horváth Ferenc dandártábornok, az MH Támogató Dandár és Budapest Helyőrségparancsnoka nyitotta meg az alakulat Salgótarjáni úti központjában, üdvözölve a megjelent bécsi, bukaresti, ljubljanai, pozsonyi, prágai, varsói és berlini delegációk képviselőit.

A 2010-es konferencia elsődleges témáját a katasztrófa-kezelés adja, így a nyitó előadást tartó Mező András őrnagy az MH Műveleti Központ képviseletében maga is erről beszélt. A prezentáció részletesen és alaposan mutatta be a Magyar Honvédség sokrétű tevékenységét a területen. Mint kiderült, a hazai értelmezés szerint a tárgyalt témához tartozik minden olyan veszélyhelyzet, melynek elhárításához nincs szükség fegyverek bevetéséhez, de emberéletet, -egészséget, vagyont veszélyeztet, és az egyéb szervezetek, melyeknek alapesetben a feladatuk lenne, nem képesek elhárítani, speciális nagyságrendű munkálatokra, együttműködésre, netán nemzetközi segítségre van szükség.

Példaként az őrnagy többek között a különböző természeti csapásokat, egy esetleges nukleáris katasztrófát, ipari, biológiai katasztrófát, netán nagyobb járványokat említette meg, majd részletesen ismertette az ilyen helyzetek esetére kiépített riasztási rendszert és parancsnoki láncolatot. Ezt követően a Magyar Honvédség hasonló csapások esetén bevethető legfontosabb képességeit mutatta be a megjelenteknek, külön kiemelve, hogy számos alakulatnak sajnos élesben is bizonyítania kellett ezeket a képességeket az idei árvízi munkálatok során.

A helyőrségparancsnokok találkozója a csütörtöki napon is folytatódik Budapesten. A szerdai napon arról már megállapodás született, hogy a jövő évi konferenciát Varsóban rendezik meg.

Fotók: Dévényi Veronika