Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz-venezuelai katonai együttműködés

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. július 28. 8:13

Oroszország és Venezuela katonai együttműködési megállapodást kötött egymással; a szerződést Igor Szecsin orosz miniszterelnök-helyettes írta alá caracasi látogatásán.

A dokumentummal – amelyet venezuelai részről Hugo Chávez elnök látott el a kézjegyével -, megerősítik a két ország között már meglévő államközi megállapodást, ugyanakkor magasabb szintre emelik a katonai együttműködés tervezését és szabályozását – mondták el diplomáciai forrásból.

A cél, hogy ne pusztán szállító és vásárló viszonya legyen Moszkva és Caracas között, hanem az eddiginél magasabb szintű hivatalos kétoldalú kapcsolat – magyarázták nevük elhallgatását kérő diplomaták.

A venezuelai elnök arról beszélt az aláírás után, hogy a szerződés nem irányul senki ellen, kizárólag védelmi célokat szolgál. A megállapodás kiterjed jövőbeli fegyverüzletek megkötésére, közös hadgyakorlatok megrendezésére és haditechnika átadására.

Venezuela és Oroszország 2005 és 2007 között tucatnyi hadi megállapodást kötött egymással összesen 4,4 milliárd dollár értékben. A latin-amerikai ország többek között 24 Szuhoj vadászgépet, félszáz harci helikoptert és 100 ezer AK-47-es gépkarabélyt vásárolt Oroszországtól.

A két ország haditengerészete tavaly novemberben közös hadgyakorlatot tartott Venezuela északi partjainál, a Karib-tengeren.